UURING Üllatav tegur võib tõsta vererõhku

PM Tervis
Copy
Mees mobiiltelefoniga. Pilt on illustreeriv.
Mees mobiiltelefoniga. Pilt on illustreeriv. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kui rääkida nädalas 30 minutit või rohkem mobiiliga, on kõrge vererõhu tekkimise tõenäosus 12 protsenti suurem, näitas Euroopa kardioloogide seltsi ajakirjas avaldatud uuring.

«Südametervise seisukohalt on oluline mobiilikõnede kestus – rohkem minuteid tähendab suuremat riski,» ütles uuringu autor, professor Xianhui Qin, Hiinas Guangdongis asuvast meditsiiniülikoolist Medical Xpressis. «Kasutusaastad või vabakäeseadme kasutamine ei mõjutanud kõrge vererõhu tekke tõenäosust. Leidude kinnitamiseks on vaja rohkem uuringuid.»

Peaaegu kolmveerand 10-aastastest ja vanemast maailma elanikkonnast omab mobiiltelefoni. Peaaegu 1,3 miljardil täiskasvanul vanuses 30–79 aastat on kõrge vererõhk (hüpertensioon). Hüpertensioon on südameinfarkti ja insuldi peamine riskitegur ning peamine enneaegse surma põhjus kogu maailmas.

Mobiiltelefonid kiirgavad madalal tasemel raadiosagedusel energiat, mida on seostatud vererõhu tõusuga pärast lühiajalist kokkupuudet. Varasemate uuringute tulemused mobiiltelefonide kasutamise ja vererõhu taseme seoste kohta olid vastuolulised, tõenäoliselt seetõttu, et need hõlmasid kõnesid, tekstisõnumeid, mängimist ja muud.

Selles uuringus uuriti seost telefonikõnede tegemise ja vastuvõtmise ning hüpertensiooni tekke vahel. Uuringus kasutati Ühendkuningriigi biopanga andmeid. Kokku kaasati 212 046 hüpertensioonita täiskasvanut vanuses 37–73 aastat. Teavet mobiiltelefoni kasutamise kohta koguti isikute endi poolt teatatud puuteekraaniga küsimustiku kaudu, mis hõlmas kasutusaastaid, kõnetunde nädalas ja vabakäeseadme/valjuhääldi kasutamist.

Kes rääkis vähemalt korra nädala mobiiltelefoniga, loeti mobiilikasutajaks.

Analüüsis võeti arvesse ka näiteks vanust, sugu, kehamassiindeksit, rassi, suitsetamist, algset vererõhku, vere lipiidide ja glükoosisisaldust, kolesterooli, põletikku ja veel muud.

Osalejate keskmine vanus oli 54 aastat, 62% olid naised ja 88% mobiiltelefoni kasutajad. Keskmiselt 12-aastase jälgimisperioodi jooksul tekkis hüpertensioon 13 984 osalejal, mis moodustas seitse protsenti uuringusse kaasatute koguarvust.

Mobiiltelefoni kasutajatel oli hüpertensioonirisk seitsme protsendi võrra suurem kui mittekasutajatel. Neil, kes rääkisid mobiiltelefoniga nädalas 30 minutit või rohkem, oli 12% suurem tõenäosus kõrge vererõhu tekkeks kui osalejatel, kes kulutasid telefonikõnedele vähem kui 30 minutit. Tulemused olid naiste ja meeste hulgas sarnased.

Kui vaadata tulemusi üksikasjalikumalt, siis võrreldes osalejatega, kes kulutasid nädalas vähem kui viis minutit mobiilikõnede tegemiseks või vastuvõtmiseks, oli iganädalane kasutusaeg 30-59 minutit, 1-3 tundi, 4-6 tundi ja üle kuue tunni seotud kõrge vererõhu riski suurenemisega vastavalt 8%, 13%, 16% ja 25%.

Analüüs näitas, et kõrge vererõhu tekke tõenäosus oli kõige suurem kõrge geneetilise riskiga inimestel, kes veetsid nädalas vähemalt 30 minutit mobiiliga rääkides – neil oli 33% kõrgem hüpertensiooni tõenäosus võrreldes madala geneetilise riskiga inimestega, kes kulutasid mobiilikõnedele nädalas alla poole tunni.

Professor Qin ütles: «Meie tulemused näitavad, et mobiiliga rääkimine ei pruugi mõjutada kõrge vererõhu tekkeriski, kui iganädalane kõneaeg on alla poole tunni. Tundub, et südametervise säilitamiseks on mõistlik rääkida mobiiliga minimaalselt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles