Kuidas saab tööandja toetada oma töötajate vaimset tervist? Vastab nõustamisjurist

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Lugeja küsib: Kuidas saab tööandja toetada oma töötajate vaimset tervist?

Vastab Vladimir Logatšev, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist:

Tööandja roll töötajate vaimse tervise toetamisel on muutunud üha olulisemaks. Enamik inimesi veedab suure osa oma ajast töökohal. Tööandjad peavad lisaks füüsilise ohutuse tagamisele ja mugavale töökeskkonnale pöörama tähelepanu töötajate vaimsele tervisele, sest see mõjutab inimeste üldist heaolu, motivatsiooni ja tootlikkust.

Töötaja vaimse tervise toetamiseks on palju võimalusi. Näiteks saab tööandja pakkuda erinevaid vaimse tervise teenuseid, võimalust käia tööpsühholoogi või nõustaja juures. Tööpsühholoog on töötervishoiuspetsialist, kellel on psühholoogi haridus ja eriväljaõpe töötervishoiu valdkonnas ning kes aitab taastada ja parandada töötajate töövõimet.

Lisaks võib kaaluda paindliku tööaja võimaldamist, näiteks sõlmides iseseisva otsustuspädevusega töötaja kokkulepe, pakkudes kaugtööd või muud paindlikku töökorraldust. See võimaldab töötajatel paremini tasakaalustada töö- ja eraelu ja seeläbi vähendada stressi.

Tööandjad võiksid julgustada töötajad rohkem omavahel suhtlema, korraldades meeskonna- või tööalaseid üritusi, mis aitavad luua toetavat töökeskkonda ja parandada töötajate omavahelist suhtlust. Peaasi.ee sõnul avaldab juba 15 minutit rääkimist, koos sportimist või looduses jalutamist suurt mõju meie vaimsele heaolule.

Vaimse tervise toetamisele töökeskkonnas tuleks läheneda terviklikult, mõeldes läbi, mis on just konkreetses ettevõttes suurimad riskitegurid ning kuidas saaks oma töötajaid parimal viisil ja järjepidevalt toetada.

Soovitame vaadata 27. aprillil toimunud tööinspektsiooni konverentsi «Tööandja roll töötaja vaimse tervise hoidmisel» videosalvestist, mille leiab SIIT.

Rohkem infot ja huvitavat lugemist leiab Tööelu portaalist www.tooelu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles