Sikkut: me ei saa tulevikus kuidagi õdedeta hakkama

PM Tervis
Copy
Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus ja terviseminister Riina Sikkut nentisid, et õdede töö jääb alati hinda
Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus ja terviseminister Riina Sikkut nentisid, et õdede töö jääb alati hinda Foto: Erakogu

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli taskuhäälingu «Õendus nähtavaks» saate avalikul lindistusel arutasid terviseminister Riina Sikkut ning valdkonna eksperdid olulisemate sammude üle õdede nappuse vähendamiseks Eestis.

Minister Sikkut tõi välja, et rääkides tööjõuvajadusest ükskõik millise valdkonna esindajaga Eestis, on kõigi peamine mure järelkasv. Tema hinnangul on ühiskonnas tähtis aru saada, millised on need valdkonnad, kus vajatakse inimlikku hoolt ka tulevikus. «Me ei saa tulevikus kuidagi ilma õdedeta hakkama, meil on neid tulevikus rohkem vaja. Võib olla valdkondi, kus töid saab automatiseerida, tervishoius on see potentsiaal väike,» tõdes ta.

«Õdede tegevusse on tulnud palju tehnikat juurde, aga töö selle tehnikaga teeb inimene. Seega, kui kõik maad vaevlevad õdedepuuduses, siis meil tuleb leida päris palju lahendusi, mida korraga ellu rakendada, et õdesid oleks meil nii täna kui ka tulevikus,» nentis Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli rektori Ülle Ernitsa sõnul on Eestis siiski olukord hea, kuna õeks õppida soovijaid on palju. «Ainuüksi Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õe õppesse laekub üle 1000 avalduse aastas, Tartu Tervishoiu Kõrgkooli umbes sama palju. Inimesed on valmis seda vastutust võtma. Meil on vaja lihtsalt rohkem võimalusi, et koolitada.»

Katre Zirel, regionaalhaigla õendusdirektor ja juhatuse liige lisas, et tema näeb iga päev, et patsiendid vajavad õdesid, kes on teinud elukutse valiku innuga. «Me näeme, kui palju õed sellisel juhul ka panustavad ja tahavad aidata. Õed on meie tulevik­­ – me kõik saame ühel hetkel vanaks, ja mis seal salata, küll on tore, kui meie eest hoolitsevad õed, kes on oma tööle pühendunud.»

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli taskuhäälingu «Õendus nähtavaks» saates «Olulisemad sammud õdede nappuse vähendamiseks» arutlesid õdede puuduse ning tervishoiu väljakutsete üle terviseminister Riina Sikkut, Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus, regionaalhaigla õendusdirektor ja juhatuse liige Katre Zirel ning Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ülle Ernits. Saadet juhtisid Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud-lektor ja LTKH juhatuse liige ning õendusjuht Aleksei Gaidajenko ja Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õenduse õppetooli juhataja ning valdkonna arendaja Kristi Puusepp.

Saateid «Õendus nähtavaks» saab kuulata kooli kodulehelt, samuti kõikides suuremates rakendustes, nagu Spotify, iTunes, Soundcloud, Google Podcasts.

Taskuhäälingu avalik salvestus on sissejuhatus 12. mail 2023 toimuvale rahvusvahelisele õdede päevale, mille käesoleva aasta teema on «Meie õed. Meie tulevik».

Taskuhäälingu avalik lindistus
Taskuhäälingu avalik lindistus Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles