Veresuhkru taset võib parandada üllatav tegevus (1)

PM Tervis
Copy
Toitu soovitatakse enne alla neelamist närida 32 korda.
Toitu soovitatakse enne alla neelamist närida 32 korda. Foto: Shutterstock

Hammaste tervis ja võime korralikult närida võivad aidata parandada II tüüpi diabeediga patsientide veresuhkru taset, leiti uues uuringus.

Teadlased tegid kindlaks, et 2. tüüpi diabeediga patsientidel, kellel on korralik närimisfunktsioon, on veresuhkru tase tunduvalt madalam kui vähenenud närimisfunktsiooniga patsientidel.

Ajakirjas PLOS ONE avaldatud tulemuste põhjal soovitas uuringu kaasautor  Mehmet A. Eskan Buffalo ülikoolist II tüüpi diabeediga patsiente ravivatel meditsiinitöötajatel oma patsientide hambaid uurida.

Eskan ja teine teadlane Yeter E. Bayram hindasid seost hambumuse vähenemisest tingitud närimise ebaefektiivsuse ja vere glükoosisisalduse kontrolli vahel II tüüpi diabeediga patsientidel.

Retrospektiivses uuringus hinnati 94 II tüüpi diabeediga patsienti Türgis Istanbuli haigla ambulatoorses kliinikus. Kontrollrühm koosnes patsientidest, kellel oli tugev hambumustugi, samas kui testrühmal oli raskusi närimisega, kuna osa või kõik hambad olid puudu.

Hambumustugi viitab sellele, kuidas hambad joonduvad hammustuse moodustamiseks ja üksteisega kontakti, et aidata tõhusalt toitu närida, edastab Medical Daily

Kontrollrühma veresuhkru tase oli 7,48, testrühmal aga 9,42.

«See retrospektiivne uuring näitas, et hambumuse vähenemisest tingitud ebatõhusat närimist seostati vere glükoositaseme halva kontrolliga teist tüüpi diabeediga patsientide seas. Glükeemiline kontroll oli halvasti säilinud neil, kel puudus tagumine hambumustugi või kasutati eemaldatavat hambaproteesi,» kirjutasid teadlased.

Mis juhtub, kui toitu näritakse?

Seedimine algab suust. Kui osa toitu näritakse, vähendab see toidu suurust ja aktiveerib süljenäärmeid, et eritada rohkem sülge. Sülg sisaldab ensüüme nagu amülaas ja lipaas, mis aitavad lagundada süsivesikuid ja rasvu.

Närimine käivitab ka maos vesinikkloriidhappe tootmise, mis reguleerib pH taset, mis omakorda aitab seedimisele kaasa. 

Eksperdid soovitavad enne alla neelamist toitu närida keskmiselt 32 korda, nii et toit laguneb ja kaotab oma tekstuuri.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles