Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Koroonajärgselt aitab südant tugevdada huvitav meetod

Copy
Hüperbaariline hapnikravi
Hüperbaariline hapnikravi Foto: Shutterstock

Hapnikravi võib pika Covidiga patsientidel soodustada südame taastumist ja selle võimekust korralikult kokku tõmbuda, selgus Euroopa kardioloogide seltsi konverentsil esitletud uuringust.

Uuring hõlmas 60 patsienti, kellel esinesid sümptomid vähemalt kolm kuud pärast kerge kuni mõõduka Covid-19 põdemist. Osalejad said kas hüperbaarilist hapnikravi või neile kohaldati platseeboprotseduur – mõlemale rühmale tehti ehhokardiograafia uuringu alguses ja pärast sekkumist, vahendab Medical Xpress.

Uuringust selgus, et hüperbaariline hapnikravi suurendas oluliselt südame vasaku vatsakese pikisuunalist pinget, mis näitab südame võimet kokku tõmbuda ja lõdvestuda. Platseeborühmas olulist erinevust ei ilmnenud.

Hüperbaariline hapnikravi hõlmab sajaprotsendilise hapniku sissehingamist kõrge rõhu all, et suurendada selle kohaletoimetamist kudedesse – see on eriti kasulik kudedele, mis on vigastuse või põletiku tõttu hapnikupuuduses. Tegu on levinud meetodiga mitteparanevate haavade, sukeldujate dekompressioonhaiguse, vingugaasimürgistuse, kiiritusvigastuse ja teatud tüüpi infektsioonide ravis.

Uuring viitab sellele, et hüperbaariline hapnikravi võib olla kasulik patsientidele, kellel on pikk Covid ja vähenenud südamefunktsioon. Teadlased nendivad, et maksimaalse raviefekti saavutamiseks on vaja täiendavaid uuringuid, et määrata kindlaks optimaalne seansside arv.

Tartus ja Tallinnas on võimalik katsetada hapnikravi barokambris ka ilma arsti suunamiseta.

Märksõnad

Tagasi üles