Allergikute koju ei sobi mitmed toataimed

PM Tervis
Copy
Draakonipuu on õietolmuallergiaga inimesele ohtlik.
Draakonipuu on õietolmuallergiaga inimesele ohtlik. Foto: Shutterstock

Toataimed lisavad ruumidesse värve, elu ja silmailu. Vahel võivad nad põhjustada ka terviseprobleeme, neid siiski rohkem ülitundlikel, allergilistel inimestel ja lastel.

Tavalisele inimesele võivad olla ohtlikuks diffenabahhia, amasoonase alokaasia, turd, rofa ja jõulutäht, enamasti tuleneb kahjustav toime mürgise, ärritava või söövitava mahla pärast, mis põhjustavad põletikku taimega kokku puutunud nahapiirkondades.

Õietolmuallergiaga inimesele on ohtlikke taimi rohkemgi: bensoeviigipuu ja lüüraviigipuu, mis mõlemad kuuluvad fiikuste hulka, draakonipuu, toakask, säntpoolia, sõnajalad, jukkapalm.

Allergiku koju ei sobi õitsvad, lõhnavad ja eoseid levitavad taimed, samuti mitte kuivkompositsioonid, sest need ärritavad niigi ülitundlikke hingamisteid. Mõned taimed eritavad ka ilma vigastamata välja mahla väikeste tilgakestena, millest õhus kuivades moodustab väga peenike ärritav tolm. Sellise taimena on tuntuks saanud mõned fiikuste sordid. Potitaimede muld on sobivaks keskkonnaks mitmesugustele (hallitus)seentele, ka see on põhjus, miks toalilled allergiku tuppa ja koju ei sobi.

Allergiku magamistuppa ei sobi ei potitaimed ega lõikelilled ja -oksad. Kui peres on toataimede suur armastaja, siis tuleb taimedele leida koht väljaspool allergiahaige magamistuba. Valik peaks sel juhul langema siledapinnaliste lehtedega puhastatavatele või dushiga pestavatele taimedele. Kindlasti tuleb taimi õigesti hooldada ja hoida parajat niiskusreshiimi, et ei tekiks hallitust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles