Ühe kõige surmavama vähiliigi vastu leiti võimalik ravi

PM Tervis
Copy
Vähirakud
Vähirakud Foto: Shutterstock

Suur meditsiiniteadlaste meeskond Memorial Sloan Ketteringi vähikeskusest New Yorgis, koos kolleegidega Sinai mäe Icahni meditsiinikoolist ja Saksa firmast BioNTech, on välja töötanud isikupärastatud mRNA vaktsiini, mis on paljutõotav pankreasevähi agressiivse vormi vastu.

Ajakirjas Nature avaldatud uuringus näitas rühm, et pankrease duktaalse adenokartsinoomi neoantigeenide suhtes spetsiifilisi T-rakke saab aktiveerida individualiseeritud mRNA vaktsiinidega. 

Pankrease vähk on üks surmavamaid vähiliike, kuna sellel pole tavaliselt sümptomeid kuni hilises staadiumis, mil seda on raske ravida. Üks kõhunäärmevähi tüüp, mida nimetatakse pankrease duktaalseks adenokartsinoomiks (PDAC), on eriti surmav – see tapab ligikaudu 88 protsenti sellega diagnoositud patsientidest. Patsientidel, kellel on diagnoositud PDAC, on tavaliselt kaks võimalust: teha plaane suremiseks või läbida pöialt hoides meditsiiniline ja kirurgiline ravi.

Viimastel aastatel on immuunsüsteemi kontrollpunkti inhibiitorid, mis on immunoterapeutilised ained, osutunud tõhusaks mitme vähitüübi puhul. PDAC ei ole aga üks neist, kuigi meeskond teatab nüüd, et isikupärastatud vaktsiinid võivad muuta sellise lähenemisviisi elujõuliseks.

Immunoteraapia indutseerib immuunsüsteemi tuumoreid ründama, tuvastades kasvajarakkude pinnal olevad valgud (neoantigeenid). Uurimisrühm leidis, et individuaalne mRNA vaktsiin võib õhutada kasvaja pinnal olevate neoantigeenide suhtes spetsiifiliste T-rakkude rünnakut.

Vaktsiini esialgne testimine viidi läbi 16 vabatahtlikuga, kellest igaühel eemaldati kõigepealt kasvajad kirurgiliselt. Seejärel kasutati kasvajaid 16 ainulaadse vaktsiini valmistamiseks, mida patsientidele manustati. Igaühele anti ka keemiaravi ja atesolisumabi, immunoteraapia üldist vormi. Suurt T-raku vastust täheldati pooltel patsientidel ja 18 kuud hiljem ei ilmnenud ühelgi neist vähi progresseerumise märke, kirjutab Medical Xpress

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles