Erisessioonil toetati mittenakkushaiguste keskuse ümberpaigutamist Moskvast Kopenhaagenisse

PM Tervis
Copy
Terviseminister Riina Sikkut toetab praegu Moskvas asuva regionaalse mittenakkushaiguste keskuse tegevuse üleviimist Kopenhaagenisse.
Terviseminister Riina Sikkut toetab praegu Moskvas asuva regionaalse mittenakkushaiguste keskuse tegevuse üleviimist Kopenhaagenisse. Foto: Madis Veltman

Täna, 15. mail toimus Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa regionaalkomitee erisessioon, kus toetati ülekaaluka häälteenamusega praegu Moskvas asuva regionaalse mittenakkushaiguste keskuse tegevuse üleviimist Kopenhaagenisse. 

See on oluline samm Venemaa isoleerimiseks rahvusvahelisest koostööst, et tõsta agressiooni hinda. Venemaaga koostööleppe lõpetamiseks panustab Eesti riik keskuse ühisesse rahastamisse koos teiste samameelsete riikidega.

«Eesti ja teised samameelsed riigid Euroopa regioonis on seisukohal, et keskus ei saa jääda riiki, mis peab jõhkrat agressioonisõda piirkonna teise riigi vastu, rikub ÜRO põhikirja ja rahvusvahelist õigust ning põhjustab laialdast tervisekriisi ja andestamatuid inimkaotusi. Me ei saa vaadata pealt olukorda, kus Venemaa hävitab elu Ukrainas ja samal ajal esitleb end tervise eest seisja ja olulise ennetustegevuse rahastajana,» ütles terviseminister Riina Sikkut.

«Mittenakkushaiguste ennetamine vajab koordineeritud tegevust ja Maailma Terviseorganisatsioonil on väga oluline roll liikmesriikides tõenduspõhise ennetustöö toetamisel. Seepärast toetab Eesti keskuse töö jätkamist WHO Euroopa regionaalkontori koosseisus Kopenhaagenis.»

Keskuse ümberpaigutamist toetanud riigid mõistsid Venemaa provotseerimata ja põhjendamatu sissetungi sõltumatusse ja rahumeelsesse Ukraina riiki, sh rünnakud tervishoiuasutuste vastu karmilt hukka ning kinnitasid oma täielikku solidaarsust Ukraina ja selle rahvaga.

Välisminister Margus Tsahkna hinnangul oli tänane otsus WHO mittenakkushaiguste regionaalne keskus Moskvas sulgeda ainuõige. «Agressorriigil, kes peab juba üle aasta ebaseaduslikku ja õigustamatut sõda Ukrainas ning põhjustab tohutuid kannatusi Ukraina inimestele, ei saa olla kohta rahvusvahelises koostöös,» ütles minister Margus Tsahkna.

«Rahvusvahelise kogukonna ühine ülesanne on tõsta sõja hind Venemaa jaoks talumatult kõrgeks ning tänane WHO Euroopa regiooni otsus oli sel teel märgiline otsus.»

WHO Euroopa mittenakkushaiguste keskus loodi 2012. aastal WHO Euroopa regionaalkomitee otsusega, mis andis mandaadi Venemaale keskuse loomiseks. Keskus tegutseb Moskvas 2014. aastast ja Venemaa on ka keskuse peamiseks rahastajaks.

Mittenakkushaiguste keskuse ülesanne on korraldada peamiste riskifaktoritega nagu suitsetamine, alkoholitarbimine, füüsiline aktiivsus ja toitumine seotud ennetustegevusi Euroopa regioonis ja selle aastane rahavajadus on ligikaudu viis miljonit eurot.

Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa regioon hõlmab 53 riiki, sh Venemaad. Mittenakkushaiguste keskuse Venemaalt ära toomist ja ümberpaigutamist Kopenhaagenisse on vedanud eest 12 samameelset riiki – Taani, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Island, Iirimaa, Läti, Leedu, Luksemburg, Norra, Sloveenia ja Rootsi, kes toetavad keskuse tegevuse jätkumist uues asukohas ka rahaliselt. Jaanuaris toimunud Euroopa regiooni riikide konsultatsioonil väljendasid 30 samameelset riiki selget seisukohta, et Venemaaga koostööleppe jätkamine ei ole vastuvõetav ning tuleb leida pikaajaliselt jätkusuutlik lahendus, mis eeldab kas tegevuste toomist püsivalt Kopenhaagenis asuva regionaalkontori koosseisu või uude asukohariiki.

Otsust keskuse ümberpaigutamiseks Kopenhaagenisse toetas 40 ja selle vastu oli 4 liikmesriiki, nende seas lisaks Venemaale ka Valgevene, Tadžikistan, Kõrgõzstan.

Eesti valitsuse otsusel panustab Eesti riik keskuse tegevuse jätkumiseks 400 000 eurot aastas, esialgu nelja järgneva aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles