Suuõõnevähi tekkimise riski suurendab üllatav tegur

PM Tervis
Copy
Millises seisus on igemed?
Millises seisus on igemed? Foto: Shutterstock

Rasvumine aitab luua suuõõnekasvajate arengut soodustava mikrokeskkonna, leiti ajakirjas Cell Reports avaldatud hiirtega tehtud uuringus.

Rasvumine aitab mõnel suuvähi vormil hoiduda immuunsüsteemi rünnaku eest, selgus Michigani ülikooli Rogeli vähikeskuse ja hambaarstikooli töörühma uuringust.

«Me kaldume mõtlema seedetrakti kasvajate, rinna-, kõhunäärme- ja munasarjavähi riski suurenemisele, kui tegemist on ülekaalulisusega,» ütles patoloog-immunoloog ja uuringu peamine autor dr Yu Leo Lei Medical Xpressis. «Paljud hiljutised andmed, mis hõlmasid miljoneid inimesi mitmelt mandrilt, näitasid rasvumise ja suuvähi tekke riski varem alahinnatud seost.»

Rasvunud hiirte immuunrakkude aktivatsioon oli saledate liigikaaslaste omaga võrreldes uuringus pärsitud, selgitas Lei. Immuunsüsteemist puudusid tähtsad komponendid, mis on kasvajavastasele immuunsusele üliolulised.

Meeskond leidis, et küllastunud rasvhapped võivad NLRC3-nimelist valku tootes blokeerida STING-raja, mis soodustab kasvajarakke üles leidvate immuunrakkude küpsemist. 

Lei ütleb, et see on esimene uuring, mis tuvastas rasvumise, suuvähi ja immuunsuse mehaanilise seose.

Rasvumine on tavaline vähi riskitegur. Kaks hiljutist uuringut näitasid, et suuvähiga patsientidel, kes said statiine – kolesteroolisisaldust vähendavaid ravimeid –, paranes üldine ja vähispetsiifiline elulemus. «See uuring loob nende vaatluste kontekstis mehaanilise seose ja tõstab esile rasvhapete ainevahetuse parandamise potentsiaali peremeesorganismi kasvajavastase immuunvastuse ümberkujundamisel, » ütles Lei.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles