Iga-aastane ebameeldiv haigus võib saada parema vaktsiini

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine. Pilt on illustreeriv.
Vaktsineerimine. Pilt on illustreeriv. Foto: Dmitri Kotjuh

USA-s pannakse esimese faasi kliinilises uuringus proovile esimene mRNA-põhine gripivaktsiin, mis kaotaks pikas plaanis ka vajaduse igal aastal uue gripivaktsiini loomiseks, vahendab Novaator.

Praegu kasutusel olevad vaktsiinid on suunatud kommiosa vastu, sest grippi haigestumine on laialdane. Vaktsiin on oluline, sest parematel aastatel haigestuvad vaktsineeritud inimesed umbes 60 protsenti harvemini. Halvematel aastatel võib jääda näitaja aga alla 30 protsendi, isegi kui vaktsiin kaitseb haiglasse sattumise eest. Kui just täpselt samad tüved ringlema ei lähe, on samast vaktsiinist järgmisel aastal veel vähem kasu.

Koroonapandeemia ajal oma tuleristsed läbinud mRNA-l põhinevad vaktsiinid võtavad sihikule aga hemaglutiniini. Seeläbi võiksid need pakkuda nelja-viie gripitüve asemel laiahaardelist kaitset kõigi 20 gripi alatüübi vastu. Seni hiirte ja tuhkrutega tehtud katsetes on taolised liitvaktsiinid loomade nakatumist olulisel vähendanud.

Peagi USA-s algavas esimese faasi kliinilises uuringus uuritakse viimaks Duke'i Ülikooli teadlaste abiga, kui tõhus ja ohutu on taoline eksperimentaalne mRNA-vaktsiin inimeste jaoks. Uuringu käigus vaktsineeritakse erineva doosiga kuni 30 vabatahtlikku. Parima doosi välja selgitamise vaktsineeritakse järel sellega veel kümme inimest. Võrdlusmomendi loomiseks plaanivad teadlased vaktsineerida veel kümmet inimest tavapärase gripivaktsiiniga.

Isegi kui algava uuringu tulemused on paljulubavad, võib gripivaktsiini turule jõudmine võtta veel aastaid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles