Tasub teada: mis toimub südameinfarkti ajal

PM Tervis
Copy
Ateroskleroos ehk arterite lubjastumine. Pilt on illustratiivne.
Ateroskleroos ehk arterite lubjastumine. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Südameinfarkt on hädaolukord, mida kogetakse minutite või tundide jooksul, kuid selleni viivad aastate või aastakümnete jooksul süvenenud terviseprobleemid.

Südameinfarkt ei ole sama, mis südame seiskumine. Esimene on põhjustatud vereringe halvenemisest. Süda lakkab aga äkitsi löömast elundi elektrilise rikke tõttu, vahendab Live Science.

Süda on lihaseline organ. Täiskasvanu süda lööb keskmiselt 100 000 korda päevas, surudes iga minutiga läbi keha üle viie liitri hapniku- ja toitaineterikast verd. Esmalt liigub veri südamest kopsudesse, kus see hapnikuga varustatakse, enne kui naaseb südamesse, et pumbata see arteritesse ja ajju, seedetrakti ja ülejäänud kudedesse.

Kõige sagedamini ahenevad südamelihast hapniku ja toitainetega varustavad kaks primaarset koronaararterit, mis on peamiselt tingitud ateroskleroosist, rasvanaastude kogunemisest arterite seintele. Aterosklerootilised naastud on väljast kõvad ja seest pehmed ning põhjustavad arterite jäikust.

Mõnikord võib naastude kõva välispind praguneda ja verekomponendid, mida nimetatakse trombotsüütideks, kleepuvad pragude külge, moodustades verehüübeid, mis ahendavad arterit veelgi.

Kui arterid on aastatepikkuse ateroskleroosi tõttu ahenenud, võib tromb täielikult blokeerida verevarustuse. Naastude tükid võivad samuti murduda ja liikuda läbi arteri, põhjustades ummistuse kiiret süvenemist. Sellised ummistused võivad põhjustada südameinfarkti — verevarustuseta jäävad südamelihase rakud saavad kahjustada ja hakkavad surema juba mõne minuti jooksul.

Harvemini võib äkiline koronaararterite seinte spasm või kokkutõmbumine blokeerida verevoolu südamelihasesse ja vallandada südameataki, vahendab Penn Medicine. Need spasmid esinevad kõige sagedamini suitsetajatel ja kõrge kolesterooli või vererõhuga inimestel ning mõnikord võivad spasmid olla põhjustatud muudest vallandajatest, näiteks stimulantide kasutamisest.

Millised on südameinfarkti ilmingud?

  • Valu või ebamugavustunne rinnus. Enamiku südameinfarktidega kaasneb ebamugav survetunne, pigistamine, täiskõhutunne või valu rindkere keskel või vasakul küljel. See ebamugavustunne kestab tavaliselt rohkem kui paar minutit, enne kui taandub, ja mõnikord tekib, kaob ja tuleb siis tagasi.
  • Valu või ebamugavustunne ülakeha muudes piirkondades, nagu lõug, kael, selg, käed või õlad.
  • Õhupuudus
  • Nõrkustunne, peapööritus
  • Ebatavaline või seletamatu väsimus
  • Iiveldus või oksendamine

Südameinfarkti sümptomid võivad meestel ja naistel erineda, kuigi valu või ebamugavustunne rinnus on mõlema soo peamine sümptom. Naised kogevad tõenäolisemalt muid sümptomeid, nagu ebatavaline või seletamatu väsimus ja iiveldus või oksendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles