Ühe surmavama vähi vastu on nüüd vaktsiin

PM Tervis
Copy
Vähirakud. Pilt on illustreeriv.
Vähirakud. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

BioNTechi juhitud väikeses uues uuringus katsetati 16 patsiendil kõhunäärmevähi vaktsiini. Pool patsientidest jäi pärast pooltteist aastat vähivabaks. Isikupärastatud mRNA vähivaktsiine on välja töötanud ka konkurendid, nagu Moderna, vahendab Insider.

Kõhunäärmevähki on raske avastada ja ravida. Seda tuntakse laialdaselt kui vaikset tapjat, kuna sümptomid, sealhulgas kõhuvalu ja kaalulangus, tekivad sageli alles siis, kui vähirakud on levinud veresoontesse ja muudesse kudedesse, mistõttu on ravi keeruline.

Kuid see, mis teeb vähi nii agressiivseks, muudab selle uue ravi jaoks heaks kandidaadiks, teatas The New York Times. Saksa ettevõtte BioNTech teadlased töötasid välja vaktsiini, mida saab kohandada iga patsiendi ainulaadse geneetilise struktuuri järgi, et koolitada nende immuunsüsteemi kõhunäärme vähirakke hävitama.

Ajakirjas Nature avaldatud uuringus ütlesid teadlased, et katsetasid vaktsiini 16 patsiendi peal New Yorgis ja pool patsientidest olid pärast pooltteist aastat endiselt vähivabad.

Nagu Covidi vaktsiinid, kasutasid need sõnumi-RNAd, et anda patsiendi immuunsüsteemile korraldus vähirakke hävitada. Peamine erinevus seisnes selles, et iga vaktsiin oli kohandatud patsiendi mRNA järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles