Neli surma, pimedus, eemaldatud silmad: Indiast pärit toode tõi kaasa õuduse

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Shutterstock

USAs on neli inimest surnud, 14 jäänud pimedaks ja neli on vajanud silmade kirurgilist eemaldamist pärast kokkupuudet ravimiresistentse bakteriga, mida leiti praeguseks müügilt eemaldatud silmatilkadest, vahendab Independent.

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskus (CDC) avaldas 19. mail teatise, hoiatades avalikkust bakterite põhjustatud surmajuhtumitest ja kahjustustest.

Saastunud silmatilgad

81 patsienti 18 osariigis on pärast EzriCare'i või Delsam Pharma kunstpisarate kasutamist saanud nendes sisaldunud bakterite tõttu kahjustuse, teatas USA haiguste kontrolli ja tõrje keskus oma viimases avalduses.

Lisaks neljale surmajuhtumile on 14 inimest jäänud pimedaks ning neljal inimesel eemaldati silmad kirurgiliselt.

Indias asuva ettevõtte Pharma Healthcare saastunud tooted kutsuti tagasi veebruaris. Pärast seda on nende tõttu haiglasse sattunud veel vähemalt seitse patsienti.

CDC andmetel olid silmatilgad saastunud ravimresistentse Pseudomonas aeruginosa vormiga, mis on eriti agressiivne bakter.

USA tervishoiuinspektorite külastus tehasesse paljastas, et seal ei olnud õnnestunud säilitada steriilsust.

Toidu- ja ravimiameti andmetel kasutas tehas 2020. aasta detsembrist 2022. aasta aprillini USAsse tarnitud toodete jaoks puudulikku tootmisprotsessi.

«Avatud toote testimine tuvastas haiguspuhangu taga olnud tüve EzriCare Artificial Tears'i pudelites, mis saadi kahest osariigist,» seisis CDC avalduses ABC Newsile.

USA toidu- ja ravimiamet avaldas eelmisel kuul hoiatuse, kutsudes avalikkust üles mitte ostma ettevõtete silmatilku võimalike saasteainete tõttu. Haiguste kontrolli ja tõrje keskus on palunud kõigil, kes on tooteid hiljuti kasutanud, pöörduda viivitamatult arsti poole.

Silma värvus muutus

Pseudomonas aeruginosa bakterid on resistentsed paljude antibiootikumide suhtes ja on USAs põhjustanud ligikaudu 32 000 nakkust haiglaravil olevate patsientide seas.

Hiljutise puhanguga seotud tüvest pole USAs kunagi varem teatatud, knnitas CDC.

Neljast bakterite põhjustatud surmast kolm leidis aset Washingtoni osariigis.

Teised osariigid, kus on teatatud juhtumitest: California, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Põhja-Carolina, New Jersey, New Mexico, Nevada, New York, Ohio, Pennsylvania, Lõuna-Dakota, Texas, Utah, Washington ja Wisconsin.

Ühes uuemas juhtumiaruandes kirjeldati CNNi andmetel 72-aastast naist, kes kaotas pärast ExriCare'i toote kasutamist umbes nädala jooksul vasakus silmas nägemise.

Ta hakkas mõne päeva jooksul märkama nägemise hägustumist vasakus silmas, ütles naist ravinud Clevelandi ülikoolihaigla silmaarst dr Ahmed Omar. «Algul oli see valutu, kuid patsiendi ja tema abikaasa sõnul ärkas ta ühel hommikul üles ja padjal oli kollane voolus. Ja siis hakkas ta märkama, et tema silma välimus on muutunud.»

Naine tuli viia kiirabisse, kus arstid avastasid tema vasakul sarvkestal suure haavandi.

Kõige äärmuslikumatel juhtudel võib infektsioon silmadest levida teistele kehaosadele, sealhulgas vereringesse, hingamis- ja kuseteedesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles