Uus vaktsiin suurendab lootust juurida välja eluohtlik haigus

PM Tervis
Copy
Meningiit on pea- või seljaajukelmete haigus.
Meningiit on pea- või seljaajukelmete haigus. Foto: Shutterstock

Meningiiti ehk ajukelmepõletikku ja veremürgitust põhjustava meningokoki-nakkuse vastase uue vaktsiini katses leiti, et see on ohutu ja kutsub esile tugeva immuunvastuse viie meningokokibakteri tüve puhul: A, C, W, Y ja X.

3. faasi uuringus võrreldi uue viievalentse vaktsiini NmCV-5 tekitatud immuunvastust litsentseeritud neljavalentse MenACWY-D vaktsiini omaga 1800 tervel osalejal vanuses 2–29 Malis ja Gambias.

28 päeva pärast olid NmCV-5 ühekordse annuse tekitatud immuunvastused igas vanuses üldiselt tugevamad kui MenACWY-D tekitatud immuunvastused, selgus ajakirjas The New England Journal of Medicine.

Lisaks kutsus NmCV-5 esile tugeva immuunvastuse meningokoki X tüvele, mille jaoks praegu litsentseeritud vaktsiini ei ole.

Uuringus ei leitud NmCV-5 kasutamisel ohutusprobleeme.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul põhjustas meningiit 2019. aastal 250 000 surmajuhtumit ja taskukohaste vaktsiinide väljatöötamine, mis laseks neid kasutada laialdaselt meningokokihaiguse tüvede vastu, on ülemaailmse meningiidi seljatamise plaani peamiseks osaks.

Tarnete ja taskukohasusega seotud probleemid on piiranud neljavalentsete meningokokivaktsiinide kasutamist kogu «meningiidivööndis», Sahara-taguses Aafrikas, kus on suur meningokoki ja pneumokoki meningiidi epideemiate oht.

Lisaks on pead tõstnud meningokokk X, mis võib põhjustada epideemiaid kogu meningiidivööndis, mistõttu on selle tüve vastase vaktsiini loomine kiireloomuline.

NmCV-5 peaks saama kättesaadavaks madalamate kuludega kui olemasolevad neljavalentsed vaktsiinid, ületades peamise komistuskivi, mis takistab selle laialdast kättesaadavust meningiidi peamises levialas. Katse eesmärk oli anda WHO-le tõendid, mis on vajalikud uue vaktsiini litsentsimiseks tulevaseks epideemiatõrjeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles