Eeslinnas üksinda elavatel inimestel on suurem depressioonirisk

PM Tervis
Copy
Kõrghooned Tallinnas.
Kõrghooned Tallinnas. Foto: Mihkel Maripuu

Linnakeskuses elamine ei suurenda tingimata depressiooniriski, küll aga on selle risk suurem eeslinnas üksi elavate inimeste hulgas, leiti USA-s asuva Yale'i ülikooli, Rootsi Stockholmi ja Gävle ülikoolide ning Taani Aarhusi ülikooli teadlaste uuringus.

Teadlased analüüsisid Taani hoonete satelliidipilte 30 aasta jooksul ning ühildasid andmed registritega, milles kajastusid tervise- ja sotsiaalmajanduslikud andmed, vahendab Medical Xpress.

Ilmnes, et kui elatakse mitmekorruselistes linnamajades, mis pakuvad võimalusi sotsiaalseks suhtluseks, või eeslinnades, kust pääseb hõlpsasti avatud aladele, on vaimse tervise probleemide risk väiksem. Head vaimset tervist aitas tagada ka maapiirkonnas elamine.

Uuring viitab sellele, et pikad sõidud autoga, avaliku avatud ruumi puudumine ja madal elanike tihedus eeslinnades suurendavad depressiooniriski.

Leiud rõhutavad läbimõeldud linnaplaneerimise olulisust, mis keskendub sotsiaalset sidusust soodustavatele hoonetele, jalutamist võimaldavatele linnaosadele ning linnateenustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles