D-vitamiini puudus võib olla seotud raske haiguse tekkega

PM Tervis
Copy
D-vitamiini puudus mõjutab immuunsust.
D-vitamiini puudus mõjutab immuunsust. Foto: Shutterstock

D-vitamiin omab üliolulist rolli dopamiini tootvate ajurakkude arengus, sai kinnitust Queenslandi ülikooli ajuinstituudi teadlaste uuringus, vahendab New Atlas. Dopamiin on näiteks heaolutunde ja ajejõuga seotud kemikaal.

Uuring heidab valgust neuronaalse arengu häirete, nagu skisofreenia, aluseks olevatele mehhanismidele. Arvatakse, et skisofreenia tuleneb geneetiliste ja keskkonnategurite kombinatsioonist. Tõendid viitavad sellele, et haigus mõjutab ajus dopamiini kasutamist.

Ema madal D-vitamiini tase on teadaolev riskitegur, mis mõjutab dopamiini tootvate neuronite diferentseerumist. Uurimisrühm lõi neuronid, mis sarnanevad dopamiini tootvatega, ja leidis, et D-vitamiin mõjutas nii rakkude diferentseerumist kui ka neuronite struktuuri. Nad täheldasid suurenenud närvirakkude jätkete ehk neuriitide kasvu ja muutusi dopamiini vabastavate valkude jaotuses.

Uut pildistamistehnoloogiat kasutades kinnitasid nad, et kaltsitriooli, D-vitamiini aktiivse vormiga kokku puutunud neuronites on dopamiini vabanemine suurenenud.

Leiud toetavad ideed, et D-vitamiini tase arengu ajal mõjutab dopamiinineuronite moodustumist ja talitlust, mis võib kaasa aidata skisofreenia puhul esineva dopaminergilise düsfunktsiooni tekkele.

Uuring avaldati ajakirjas Neurochemistry.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles