Ajule särtsu juurde: üllatav vahend parandab mälu

PM Tervis
Copy
Vaimselt stimuleeriv töö võib ennetada kognitiivsete võimete allakäiku.
Vaimselt stimuleeriv töö võib ennetada kognitiivsete võimete allakäiku. Foto: Shutterstock

Vaimsete võimete parandamine on olnud psühholoogia- ja neuroteaduste huviorbiidis ammusest ajast. Tunnetuse, tähelepanu, mälu, mõtlemise vilkuse ja muude sääraste funktsioonide tõhustamine võiks tagada parema elukvaliteedi kõrge eani. Uued uuringud näitavad, et aju stimulatsioon võib parandada vaimset võmekust.

Bostoni ülikooli Reinharti laboris on uuritud aju uudse stimulatsioonitehnoloogia – transkraniaalse vahelduvvoolu stimulatsiooni ehk tACS – mõju erinevatele vaimsetele funktsioonidele nii patsientide kui ka tervete inimeste seas, vahendab Medical Xpress.

Protseduuri ajal kannavad inimesed elastset peakatet, mis on varustatud elektroodidega, mis suunavad peanahale nõrku elektriimpulsse. Nende elektriimpulsside rakendamisel teatud ajupiirkondadele on võimalik muuta ajutegevust, pannes neuroneid rütmiliselt aktiveeruma.

Miks on rütmiliselt «süttivad» ajurakud kasulikud? Uuringud näitavad, et ajurakud suhtlevad tõhusalt, kui nende aktiveerumine on koordineeritud samas rütmis. Niisiis on tACS-i eesmärk esile kutsuda rütmilist ajutegevust, mis soodustab terviklikku vaimset funktsiooni, eriti kui aju ei pruugi olla võimeline neid rütme ise tekitama.

Teist tüüpi transkraniaalne elektriline stimulatsioon, tDCS, rakendab ühelaadset vooluülekannet. Kõnealune tACS on aga suhteliselt uus tehnoloogia. See, kas see võib vaimse funktsiooni muutmiseks aju rütme tugevdada või esile kutsuda, on muutunud aju stimuleerimise valdkonnas põletavaks küsimuseks. Kuigi mõnes uuringus on leitud tõendeid muutuste kohta ajutegevuses ja vaimses funktsioonis, viitavad teised, et inimestel kasutatav elektriimpulsside tugevus on otsese mõju avaldamiseks liiga nõrk.

Vastuolulise teaduskirjanduse valguses aitavad selgust tuua metaanalüüsid, kus võetakse arvesse mitmeid uuringuid. Eelmine 2016. aastal läbi viidud metaanalüüs leidis paljutõotavaid tõendeid tACS-i kasutamise kohta vaimse funktsiooni paranemisel. Sellest ajast alates on uuringute arv aga enam kui kahekordistunud. Ka tACS-tehnoloogiate disain on muutunud järjest keerukamaks.

Nüüd ajakirjas Science Translational Medicine avaldatud uus metaanalüüs on seni suurim, koosnedes enam kui 100 avaldatud uuringust, milles osales kokku üle 2800 inimese.

Täheldati järjepidevat ja kohest vaimsete funktsioonide paranemist. Kui uuriti konkreetseid kognitiivseid funktsioone, nagu mälu ja tähelepanu, nähti, et tACS parandas kõige paremini täidesaatvat funktsiooni ehk kohanemisvõimet uue, üllatava või vastuolulise teabe kontekstis.

Samuti paranes tähelepanu ja võimekus teavet meelde jätta nii lühemaks kui ka pikemaks ajaks. Need tulemused näitavad, et tACS võib vähemalt lühiajaliselt parandada teatud tüüpi vaimseid funktsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles