Allergialiidu ja Südameapteegi nõustamisteenus aitab leevendada allergikute vaevusi

PM Tervis
Copy
Õietolm, õietolmu allergia. Pollen allergy.
Õietolm, õietolmu allergia. Pollen allergy. Foto: Mailiis Ollino

Südameapteek ja Eesti allergialiit alustasid koostööd, et muuta allergikutele haigusalane nõustamisteenus kättesaadavamaks ning aidata kiiremini leevendada allergiaga kaasnevaid vaevusi. Tegemist on ainsa omataolise koostööga, mille raames koolitas allergialiit apteekreid andma erialast nõu.

Statistika järgi vaevleb iga viies inimene oma elu jooksul mõne allergia käes. Lastel esineb sagedamini toiduallergiaid, millest ajaga kasvatakse sageli välja, täiskasvanutel aga rohkem hingamisteedega seonduvaid allergiaid nagu õietolmu ja kodutolmu allergiad. Pikalt kestev kuiv ilm tähendab õietolmuallergikutele suuremaid vaevuseid ja siis otsitakse ka sagedamini abi.

Südameapteeke koondava Pharma Holdingu juhatuse esimehe ja tegevjuhi Evelin Härma sõnul on aastast-aastasse apteekides nähtud, et märtsist-septembrini, mil on allergia põhihooaeg, otsivad inimesed allergia sümptomitele apteegist leevendust.

«Selleks, et meie apteegi töötajad oskaksid lisaks ravimite soovitamisele ka apteegi külastajaid paremini konsulteerida ning allergia sümptomeid tuvastada, alustasime koostööd Eesti allergialiiduga, kes viis läbi põhjaliku allergia-alase koolituse, et toetada apteegi personali,» sõnas Härma.

Ta lisas, et 25 Südameapteegi apteekrit omandasid koolitusel põhjalikud teadmised allergiatest, nende sümptomitest, leevendamise võimalustest ning oskavad seeläbi anda nõu ka spetsiifilisemate allergiatega seotud küsimuste korral.

Eesti allergialiidu juhatuse liige ja lastearst-allergoloog dr Kaja Julge sõnul saavad patsiendid tänu koostööle kiiremini nõu ja abi. «Mõistagi saab allergia diagnoosi ja ravi määrata vaid arst, kuid on väga oluline, et infot ja nõu erinevate allergeenide, toodete ja allergiate leevenduse osas saaks ka apteekidest. Eesti allergialiidu üheks eesmärgiks on, et info jõuaks paremini patsientideni ja patsiendid saaksid kiiremini paremat abi. Apteekritele tehtud põhjalik koolitus aitab sellele kindlasti kaasa,» tõdes Julge. Ta lisas, et erinevat infot nii allergiate kui abivahendite kohta liigub palju, kuid patsientidel endil on väga keeruline sellest infoküllusest olulist infot eristada ning on väga oluline, et lisaks arstidele oskaksid siinkohal abiks olla ka apteekrid.

Lisaks apteekrite koolitusele tuuakse koostöö raames Südameapteekides üle Eesti eriväljapanekuga esile allergialiidu poolt tunnustatud tooted ning Südameapteegi kodulehelt leiab viite ka allergialiidu õietolmu seire lehele, et allergikud saaksid ka ise jälgida enamlevinud allergeenide intensiivsust ning võtta ette ennetavaid samme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles