Ei soovi soola kasutada? Proovi maitsestamise jaoks neid alternatiive

PM Tervis
Copy
Tüümian sobib hästi ka teiste ürtidega kokku ning seda kasutatakse kimpudes.
Tüümian sobib hästi ka teiste ürtidega kokku ning seda kasutatakse kimpudes. Foto: Shutterstock

Maitsetaimed ja vürtsid võivad toitu elavdada ja vaheldust lisada ning on südame tervisele paremad kui sool, kirjutab Rimi peakokk Demo Kaev. 

Sool võib tunduda lihtne viis maitse andmiseks, kuid aja jooksul võib see põhjustada vererõhu tõusu ning südame- ja vereringehaiguste riski suurenemist.

Paljud krooniliste tervisehäiretega inimesed peavad vähendama soola tarbimist ning Tervise Arengu Instituudi andmetel sööb elanikkond üleüldse liiga palju soola. 

Maitsetaimede ja vürtside kasutamine on suurepärane viis oma kapi sisu (ja aknaludu ning aeda, kui kasvatate ise maitsetaimi) ära kasutada. Kui poes pole harjumuspärast soola saada, võivad erinevad ürdid ja vürtsid aidata sarnaseid koostisosi erinevatel toitudel täiesti uues suunas viia.

Küüslauk on terav vürts, mis tõstab maitset naatriumisisaldust suurendamata. Tomatikastmete ja marinaadide retseptides saab vähendada soola ja kahekordistada küüslaugu kogust. Küüslauk maitseb hästi ka suppides ja friikartulitega. Veelgi enam – see köögivili on ka tervisele kasulik. Uuringud näitavad, et küüslauguühendid võivad tugevdada immuunsust, alandada vererõhku ja edendada aju tervist.

Kuivatatud sibul või sibulapulber. Nagu küüslauk, pakub ka sibul maitset peaaegu igale soolasele retseptile. Eelkõige on kuivatatud sibul ja sibulapulber tugevama maitsega kui värske sibul ning seda saab soola asemel kasutada suppides, hautistes, dipikastmetes ja salsas. See pakub veidi vürtsikust magususe varjundiga.

Tüümian on kergelt piparmündise maitse ja peene aroomiga. Olenevalt kasutatavast sordist võib tüümiani peeneks hakkida või lisada terve oksana. Erinevalt enamikust ürtidest vajab tüümian oma täieliku maitse vabastamiseks pikka küpsetusaega. Tüümian sobib hästi ka teiste ürtidega kokku ning seda kasutatakse kimpudes. Tüümian on maitsev lisand röstitud köögiviljadele ja lihale.

Münt on maitselt särav ja värskendav ning toimib hästi magusates ja soolastes roogades. Valmistamisel tasub võimalusel kasutada värskeid lehti. Münti on suurepärane kasutada salatites, pasta ja kuskussiga. Lisaks maitseb münt hästi porgandi, herneste ja ubadega. 

Loe pikemalt SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles