Avastati, mis annab vähiga seotud tegurile kabelimatsu

PM Tervis
Copy
Füüsiline aktiivsus aitab hoiduda vähki haigestumisest
Füüsiline aktiivsus aitab hoiduda vähki haigestumisest Foto: Shutterstock

Geen nimega MYC on seotud enamiku vähivormidega, kuid seda on peetud «ravimatuks». Teadlased on nüüd välja töötanud molekuli, mis tükeldab selle geeni RNA, eemaldades uues uuringus hiirtel tõhusalt vähi, vahendab New Atlas.

MYC geen mängib võtmerolli rakkude kiire paljunemise, ainevahetuse ja kontrollitud rakusurma reguleerimisel, kuid see ei ole alati kasulik. Tegelikult on geen seotud koguni 70 protsendiga kõigist inimeste vähivormidest.

See muudab geeniga seonduva atraktiivseks sihtmärgiks. Raskusi valmistab aga MYC-valgu kummaline kuju, mis muudab ravimimolekulide kinnitumise raskeks, mistõttu seda peetakse enamasti ravimatuks.

Kuid uus uuring võib olla oluline samm selle probleemi seljatamisel. Wertheimi UF Scrippsi instituudi, Max Plancki instituudi ja Münsteri ülikooli teadlased on välja töötanud viisi, kuidas keerulisest valgust mööda minna ja välja lülitada geen selle sõnumitooja RNA (mRNA) kaudu. Need molekulid nii-öelda tõlgivad DNAd, et selle põhjal toota valke, nii et selle protsessi katkestamine võib pigem takistada valkude tootmist kui inaktiveerida juba toodetud valke.

Esiteks kavandas meeskond imidasoolist valmistatud ühendeid, mis seondusid tugevalt MYC geeni mRNAga, samuti kahe teise vähiga seotud RNAga, JUN ja mikroRNA-155. Ainuüksi seondumisest ei paistnud olevat palju abi, nii et teadlased lisasid oma molekulidele täiendava struktuuri. See oli loodud töötama nagu õngekonks, et püüda kinni RNAd taaskasutavaid ensüüme ja suunata need kinnitatud RNAd lagundama. Varajased tulemused olid paljulubavad.

«Kui lagundaja lisati, hakkasime nägema, et need «ravimatud» vähi RNAd vähenesid 35, 40, 50 protsenti või rohkem,» ütles uuringut juhtinud teadlane Matthew Disney. «See põhjustas kopsudesse leviva rinnavähi uuringutes hiirtel vähirakkude surma ja kasvajate kadumise.»

Teadlaste sõnul ootab neid veel ees «maraton», enne kui meetodit kasutatakse kliinilistes uuringutes inimestega. Kuid avastus annab uut lootust paljude vähkide ja muude haiguste tulevaseks raviks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles