Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

6 toitu, mis aitavad vähendada vähiriski

Copy
Kreeka pähkel
Kreeka pähkel Foto: Shutterstock

Sageli räägitakse marjadest, rasvasest kalast, kreeka pähklitest ja veel muust kui vähivastastest toitudest. See tähendab, et need sisaldavad toitaineid, mis võivad vähendada vähiriski.

Ükski toit ei kaitse vähi eest täielikult, kuid mõned toidud sisaldavad toitaineid, mis võivad riski vähendada.

Väärib märkimist, et polüfenoole, resveratrooli, C-vitamiini ja muid olulisi aineid leidub paljudes taimsetes toitudes. Mitmekesine toitumine aitab hoida tervist ja vähendada sealhulgas vähiriski, vahendab Medical News Today.

Siin võetakse luubi alla mõningad toidud, mille pidev tarbimine võib vähiriski langetada.

Õunad

Ütlusel «õun päevas hoiab arsti eemal» võib olla tõepõhi all. Õunad sisaldavad polüfenoole, millel on paljutõotavad vähivastased omadused.

Polüfenoolid on taimsed ühendid, mis võivad aidata ennetada põletikke, südame-veresoonkonnahaigusi ja infektsioone.

Mõned uuringud näitavad, et polüfenoolid võivad aidata mõjutada teatud protsesse, mis võivad viia vähi arenguni.

2018. aasta uuring viitab sellele, et õunas sisalduv floretiin pärsib oluliselt rinnavähirakkude kasvu, kuid ei mõjuta terveid rakke.

Valku tõkestab polüfenool, mida nimetatakse glükoosi transporteriks 2 (GLUT2) ja mis omab teatud vähitüüpide rakkude arengus rolli.

Marjad

Marjad on rikkad vitamiinide, mineraalide ja kiudainete poolest. Need sisaldavad rohkelt kasulikke antioksüdante.

Ühes uuringus ilmnes, et antotsüaniin, murakates sisalduv ühend, vähendas käärsoolevähi biomarkereid.

Teisest uuringust nähtus, et mustikate põletikuvastane toime võib takistada rinnavähi kasvu hiirtel.

Köögiviljad

Ristõielised köögiviljad, nagu brokoli, lillkapsas ja lehtkapsas, sisaldavad kasulikke toitaineid, sealhulgas C-vitamiini, K-vitamiini ja mangaani.

Ristõielised köögiviljad sisaldavad ka sulforafaani, potentsiaalsete vähivastaste omadustega taimset ühendit.

Üks ülevaade viitab sellele, et 3–5 portsjoni ristõieliste köögiviljade tarbimisel nädalas võib olla vähktõbe ennetav toime.

Porgand

Porgand sisaldab olulisi toitaineid, sealhulgas K-vitamiini, A-vitamiini ja antioksüdante.

Porgand sisaldab ka suures koguses beetakaroteeni, mis annab sellele oranži värvuse.

Hiljutised uuringud näitavad, et beetakaroteen on tähtis komponent immuunsüsteemi toetamisel ja see võib omada rolli vähi ennetamisel.

Rasvane kala

Rasvane kala, näiteks lõhe, makrell ja anšoovis, sisaldab rikkalikult olulisi toitaineid, nagu B-vitamiin, kaalium ja oomega-3-rasvhapped.

Uuringus leiti, et inimestel, kelle toidus oli kõrge mageveekalade sisaldus, esines 53 protsenti väiksem risk haigestuda kolorektaalsesse vähki kui nendel, kelle menüüs oli kala napilt.

Kreeka pähklid

Ameerika vähiuuringute instituudi andmetel näivad kõikidel pähklitel olevat vähki ennetavad omadused, kuid teadlased on kreeka pähkleid uurinud rohkem kui teisi.

Kreeka pähklid sisaldavad ainet pedunkulagiin, mille organism muudab ainevahetuse käigus urolitiiniks. Urolitiinid on ühendid, mis seonduvad östrogeeni retseptoritega ja võivad osaleda rinnavähi ennetamises.

Märksõnad

Tagasi üles