Koduse õhu aitab mürkidest puhastada odav abinõu

PM Tervis
Copy
Toataimed on võimsad siseõhu puhastajad
Toataimed on võimsad siseõhu puhastajad Foto: Shutterstock

Taimed puhastavad tõhusalt kodu, kooli või töökoha õhku mürgistest, kantserogeensetest saasteainetest, pakkudes säästvat ja odavat viisi õhukvaliteedi parandamiseks, näitasid teadlased uues uuringus.

Arvestades, et inimesed veedavad 90 protsenti oma ajast siseruumides – kodus, koolis või töökohal –, on oluline, et õhk, mida hingame, oleks võimalikult puhas, vahendab New Atlas.

Suur siseõhu saasteallikas on bensiiniaur, mis sisaldab nelja ohtlikku lenduvat orgaanilist ühendit: benseeni, tolueeni, etüülbenseeni ja ksüleeni. Nende koondnimi on BTEX. Need ühendid on mürgised, väga kantserogeensed ja seotud hingamisteede haiguste ja kesknärvisüsteemi probleemidega. Uuringud on näidanud, et bensiinijaamad mõjutavad BTEXi kontsentratsiooni koolides kuni 250 meetri kauguselt.

Nüüd näitavad Austraalia Sydney tehnikaülikooli teadlased, kui tõhusalt suudavad taimed siseõhu neist ohtlikest toksiinidest puhastada.

«Me teame, et siseõhk on sageli palju saastatum kui välisõhk, mis omakorda mõjutab vaimset ja füüsilist tervist,» ütles teadlastega koos töötanud tehase Ambiuse peadirektor Johan Hodgson. «Kuid suurepärane uudis on see, et uus uuring näitas, et nii lihtne asi, nagu taimede hoidmine siseruumides, võib tohutult palju muuta.»

Tavapärased õhupuhastustehnoloogiad, näiteks kütte-, ventilatsiooni- ja kliimaseadmete süsteemide filtreerimisseadmed, ei suuda eemaldada siseõhust gaasilisi saasteaineid. Taimede võime eemaldada õhust mitmesuguseid saasteaineid on juba ammu teada. Probleem on seisnenud selles, et seni pole tehtud ühtegi uuringut kontrollimaks, kui tõhusalt need seda teevad.

Võimas luuderohi

Teadlased kujundasid väikese elava rohelise seina (SLGW), kasutades toataimi, mis on tuntud oma fütoremediatsioonivõime poolest. Fütoremediatsioon on termin taimede kasutamise kohta saastunud pinnase, õhu ja vee puhastamiseks.

Nad testisid üheksat SLGW-süsteemi, millest igaüks sisaldas kuradi luuderohtu (Epipremnum aureum), nooleotsa viinapuud (Syngonium podophyllum) ja ämblikutaime (Chlorophytum comosum). Taimede mõju võrreldi potiseguga, mis ei sisaldanud taimi. SLGWd paigutati suletud kambritesse, need puutusid kokku lenduvate orgaaniliste ühenditega ja seejärel analüüsiti õhukvaliteeti gaasikromatograafia-massispektromeetria abil.

Teadlased leidsid, et eemaldatud ühendite tase oli kõrge. Kõige tõhusamalt eemaldati alkaanid (97,9 protsenti), benseeni derivaadid (85,96 protsenti) ja tsüklopentaan (88,18 protsenti), mis kõik avaldavad teadaolevalt märkimisväärset mõju tervisele. Testitud benseeni derivaadid sisaldasid BTEXi. Juba kaheksa tunni pärast oli kõikide ühendite hulk langenud vähem kui 20 protsendini algsest kontsentratsioonist.

«See on esimene kord, kui taimede võimet eemaldada bensiiniga seotud ühendeid testitakse ja tulemused on hämmastavad,» ütles uuringut juhtinud bioremediatsiooni teadur Fraser Torpy. «Taimed ei suuda mitte ainult eemaldada enamikku saasteaineid õhust mõne tunniga, vaid eemaldavad väga tõhusalt õhust ka kõige kahjulikumad bensiiniga seotud saasteained, näiteks tuntud kantserogeeni benseen. See eemaldatakse kiiremini kui vähem kahjulikud ained, nagu alkoholid.»

Mida rohkem saastet, seda usinamalt õhku puhastatakse

Saasteainete kontsentratsioon mõjutas seda, kui tõhusalt taimed neid õhust eemaldasid.

«Samuti avastasime, et mida kontsentreeritumad on toksiinid õhus, seda kiiremini ja tõhusamalt taimed toksiine eemaldavad, mis näitab, et taimed kohanevad tingimustega, milles nad kasvavad,» ütles Torpy.

Uuringu tulemused näitavad, et taimed on tõhus ja säästev viis kahjuliku siseruumide reostuse vastu võitlemiseks. Veelgi enam, taimed on suhteliselt odavad, kergesti paigaldatavad kodus, koolis või töökohas ja nõuavad üldiselt vähe hoolt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles