«Arvatakse, et vanusega seotud mälu langus esineb varem või hiljem peaaegu kõigil, kuigi varieeruvus on suur,» ütles Columbia ülikooli neuroloogiaprofessor Scott Small. «Kui osa sellest varieeruvusest on osaliselt tingitud erinevustest flavanoolide tarbimises toiduga, siis me näeksime veelgi paremat mälu paranemist inimestel, kes täiendavad 40-50-aastaselt toidust saadavaid flavanoole.»
Uuring tugineb Smalli ja tema kolleegide 15-aastasele uurimistööle, milles vaadeldakse seoseid üliolulises ajupiirkonnas – õppimise ja mälu epitsentris, hipokampuses – toimuvate muutuste ja vanusega seotud mälukaotuse vahel ning kuidas flavanoolid võivad täidesaatvat funktsiooni parandada.
Meeskond oli juba hiiremudelite abil kindlaks teinud, et flavanoolides sisalduv epikatehiin parandas neuronite ja veresoonte tervist hipokampuses. Veel mitmed katsed on leidnud seoseid ühendi ja tunnetuse vahel, kusjuures kõnealune viimane katse näitas kõige suuremat seost.
«Sellel sajandil, mil me elame kauem, hakkavad uuringud paljastama, et meie vananeva meele tugevdamiseks on vaja erinevaid toitaineid,» ütles Small. «Meie uuringut, mis põhineb flavanooli tarbimise biomarkeritel, saavad teised teadlased kasutada eeskujuna täiendavate vajalike toitainete tuvastamiseks.»
Flavanoole leidub looduslikult paljudes taimsetes toitudes, sealhulgas rohelistes lehtköögiviljades, marjades, õuntes, sibulates, tsitruselistes, viinamarjades, tomatites, brokkolis, salatis, tees, šokolaadis ja punases veinis. Kui kogus varieerub sõltuvalt kvaliteedist, siis 20 grammi tumedat šokolaadi annab umbes 35 mg flavanoole, keskmise suurusega õun 10 mg. Päevane soovitatav kogus on 500 mg flavanoole.
Uuring avaldati ajakirjas PNAS.