See mineraal võib mõjutada vaimse tervise probleemide süvenemist

PM Tervis
Copy
Aneemia üks sümptomitest on väsimus.
Aneemia üks sümptomitest on väsimus. Foto: Shutterstock

Üha suurem hulk uuringuid viitab sellele, et raua liiga vähene tarbimine võib mõjutada vaimse tervise sümptomeid, kirjutab Medical Xpress

Vaimse tervise häired nagu depressioon ja ärevus on levinud probleemid. Stephanie Weinberg Levin, kes on Michigan Medicine'i ja VA Ann Arbori tervishoiusüsteemi psühhiaater ütles, et tervishoiutöötajad ei pruugi seda mineraali ja vaimse tervise probleeme omavahel seostada. 

Rauarikaste toitude söömine on oluline ja paljud inimesed ei saa piisavalt rauda. Vaimse tervise muredega inimesed võiks oma perearstilt või tervishoiuteenuse osutajalt tellida vereanalüüsi, mis mõõdab nende rauasisaldust. Kui ferritiini tulemus on madal, tuleb toidus rauasisaldust suurendada ja võtta rauapreparaate. 

Raud mängib olulist rolli selles, kuidas keha toodab neurotransmittereid nagu serotoniin, dopamiin ja norepinefriin — need kõik on vaimse tervise jaoks olulised. 

Teadaolevalt seostatakse madalat rauasisaldust väsimusega, mis on ka üks depressiooni sümptomeid. 

Hiljuti tegi Levin ja endine psühhiaatria resident Theresa Gattari kokkuvõtte praegusest teadmistest antud teema kohta. Uuringud viitavad seosele madala rauataseme ning depressiooni, ärevuse ja skisofreenia sümptomite vahel, teatasid Levin ja Gattari. Levin märkis, et pole tõendeid madala rauasisalduse mõju kohta muudele vaimse tervise diagnoosidele peale eelmainitute. 

Autorid vaatasid üle mitmeid uuringuid. Näiteks 2013. aastal tehtud uuringu ülevaade näitas, et raua lisamine oma toidumenüüsse, oli seotud vaimse tervise sümptomite paranemisega, lisaks paranes mõtlemisvõime. 

Artikkel avaldati ajakirjas Current Psychiatry.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles