Teadlased tuvastasid veel ühe koroonat levitava allika

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

Uue uuringu kohaselt võivad kassid omada rolli SARS-CoV-2 edasikandumises ja nende keskkond võib olla nakkav.

Leibkonna osana peaks ka käsitlema kassi, vähemalt kui asi puudutab koroonaviiruse levikut, nendib uuringu kaasautor dr Wim van der Poel Hollandis asuvast Wageningeni ülikoolist. Uuring avaldati ajakirjas Microbiology Spectrum.

Hollandi teadurid uurisid, millist nakkusohtu kujutavad endast kassid. Uuringus puutusid 16 kassi erineval moel kokku SARS-CoV-2 viirusega. Sealhulgas uuriti, mis juhtub, kui kass veedab aega aedikus, kus enne oli hoitud koroonaga nakatunud looma.

Kõigilt kassidelt koguti uuringu jooksul regulaarselt viirusproove, samuti testiti vereproove SARS-CoV-2 antikehade tekke suhtes.

Kassidelt võeti proovid kolme nädala jooksul, alates päevast, mil nad viirusega otseselt kokku puutusid.

Ilmnes, et kassid on SARS-CoV-2-le vastuvõtlikud ja nakatunud kassid võivad levitada viirust teistele kassidele ja nende keskkonda. Samuti leiti, et saastunud keskkond võib olla nakkav, kuid nakkusoht kaob kiiresti.

«SARS-CoV-2 ülekandumine kasside vahel on tõhus,» ütles dr van der Poel pressiteates. «Kasside nakatumist SARS-CoV-2-ga saastunud keskkonna kaudu ei saa jätta tähelepanuta, kui kassid puutuvad kokku vahetult pärast selle saastumist.»

Nakatumise keskmine kestus oli veidi pikem kui üks kolmandik päevast. Nakkuslikkuse kestus arvutati perioodist, mil viirus tuvastati suu või nina limaskestadel või väljaheites.

Nakatunud loomi ei lastud kokku inimestega. «Me peame eeldama, et kassiomanikud võivad nakatuda SARS-CoV-2-ga, kuna need kassid eritavad nakkuslikku viirust,» tähendab teadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles