Teadlased selgitavad, miks võib energiajook nullida treeningust saadava kasu

PM Tervis
Copy
Uuringute põhjal joovad suure osa energiajookidest ära alaealised.
Uuringute põhjal joovad suure osa energiajookidest ära alaealised. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Energiajoogid muutuvad treenijate seas üha populaarsemaks, kuna arvatakse, et need parandavad jõudlust, pakkudes vajalikke elektrolüüte, kirjutab Medical Daily

Ajutise jõudluse tõukega kaasnevad ebameeldivad kõrvamõjud nagu unetus, närvilisus ja suurenenud stimulatsioon.

Nüüd on ajakirjas Scientific Reports avaldatud uus uuring avastanud, kuidas erinevad energiajoogid mõjutavad lihaste paranemist ja kasvu, kasutades selleks hiirte rakke.

Uurijad uurisid lihasrakke, nad eksponeerisid rakud kaheksa erineva energiajoogiga kaubamärkidelt nagu Red Bull, Monster, Rockstar jne. Uuringu periood oli neli päeva, mille jooksul kasutasid teadlased erineva kangusega energiajooke, et näha, kas need avaldavad kahjulikku mõju rakkude kasvule ja lihasrakkudeks kujunemisele.

Tulemused näitasid, et kõik testitud energiajoogid raskendasid lihaskiudude moodustumist ja mõjutasid olulisi lihaste arengus osalevaid markereid.

Kui energiajoogid lahjendati vahekorras 1:50, ei põhjustanud enamik neist rakusurma. Lahjendusel 1:5 oli aga märkimisväärne mõju, tsütotoksilisus ilmnes 20–30 protsendil rakkudest. Ainus erand sellest mustrist oli Red Bull Zero, kuna see ei näidanud seda drastilist muutust tsütotoksilisuses lahjendamisel, leidis uuring.

Seos tsütotoksilisuse (rakutoksilisuse) ja jookide vahel seisneb selles, et kofeiini kõrgem kontsentratsioon suurendas tsütotoksilisust võrreldes teiste energiajookidega. Kofeiinil on suuremates kogustes tugev toksiline toime rakkudele.

Kui enamik energiajooke ei põhjustanud teatud lahjenduse juures lihaskiudude kahanemist, siis Celsius Live Fit energiajook vähendas märkimisväärselt lihaskiudude suurust, leidsid teadlased.

Tulemused viitasid sellele, et testitud energiajoogid võivad lihastele halvasti mõjuda ning raskendada nende taastumist ja paranemist.

Energiajoogid võivad kujutada endast ka muid terviseriske, eriti südame-veresoonkonna ja neuroloogiliste süsteemide jaoks. Mõju paremaks mõistmiseks ja toetamiseks on vaja rohkem uuringuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles