Seletamatute häirete kohta tehti oluline avastus

PM Tervis
Copy
Püsiva väsmuse tagamaid tasub uurida.
Püsiva väsmuse tagamaid tasub uurida. Foto: Shutterstock

Uuring annab täiendavat teavet häirete kohta, mille sümptomeid pole seni suudetud meditsiiniliselt seletada, sealhulgas krooniline väsimussündroomi, mida tuntakse ka müalgilise entsefalomüeliidi nime all.

Uues uuringus selgus, et seletamatute häirete käes kannatavatel inimestel ei ole enne kurnava seisundi tekkimist esinenud tavapärasest enam vaimse tervise probleeme. 

Manchesteri ülikooli psühhiaatria emeriitprofessor Francis Creed analüüsis 120 000 inimese andmeid. Neid jälgiti kahe ja poole aasta jooksul, vahendab Medical Xpress.

«Kui kroonilise väsimussündroomi/müalgilise entsefalomüeliidi, ärritunud soole sündroomi ja fibromüalgia all kannatavad inimesed puutuvad kokku tervishoiutöötajatega, võivad negatiivsed hoiakud mõnikord ravi takistada. Kuid neid keerulisi seisundeid paremini mõistes saab neid ümbritsevat häbimärgistamist ja salapära vähendada,» ütles ta.

Tema viimane uuring, mis avaldati ajakirjas PLOS ONE, kasutas Dutch Lifelines kohortuuringu andmeid. Seletamatust häirest teatanud inimeste andmeid võrreldi nende omaga, kes teatasid ühest kolmest levinud haigusest: diabeet, põletikuline soolehaigus või reumatoidartriit.

Need haigused põhjustavad seletamatute haigusseisunditega sarnaseid sümptomeid: krooniline väsimussündroom ja diabeet põhjustavad väsimust; ärritunud soole sündroom ja põletikuline soolehaigus põhjustavad mõlemad kõhulahtisust- ja valu; ja nagu reumatoidartriit, põhjustab fibromüalgia kurnavat liigese- ja lihasvalu.

Kõigi osalejatega oli tehtud nende vaimse tervise hindamiseks standardiseeritud intervjuu. Andmete analüüs näitas, et vaimse tervise probleemidega kõige tihedamalt seotud muutujad olid kõigi kuue uuritud seisundite puhul sarnased. Vaadati näiteks järgmisi näitajaid:

  • Kalduvus vaimse tervise probleemidele: eelnev ärevus ja depressioon, stress ja neurootilisus.
  • Psühholoogiline reaktsioon haigusele: tõsised raskused, mis tulenevad terviseprobleemidest, sealhulgas igapäevaste ülesannete täitmisel.

Teises analüüsis võrreldi vaimse tervise probleemide esinemist enne kuue häire ilmnemist. See analüüs võimaldas professor Creedil näha, kas vaimse tervise probleemid eelnesid või järgnesid haigusseisunditele.

Analüüs näitas, et vaimse tervise probleemide osakaal oli oodatust väiksem: kolmel neljandikul inimestest, kellel tekkisid seletamatud häired, ei esinenud eelnevalt vaimse tervise probleeme.

Leiud koos varasemate töödega, mis avaldati ajakirjas Frontiers in Psychiatry, viitavad sellele, et vaimse tervise probleemid mängivad oma osa haiguse arengus ligikaudu veerandil kroonilise väsimussündroomi või ärritunud soole sündroomiga inimestest.

Creed ütles: «See töö annab tõendeid selle kohta, et paljude inimeste jaoks on nende kurnavate seisunditega seotud palju erinevaid füüsilisi ja psühholoogilisi tegureid.

Need võivad olla muud haigused, nagu gastroenteriit, ainevahetus- ja kilpnäärmehaigused, kroonilised infektsioonid, astma, allergiad, unehäired ja liigne haigestumine ning elustiiliprobleemid, stress, ärevus ja depressiivsed häired.»

Creed loodab, et uuring innustab tervishoiutöötajaid looma terviklikuma ülevaate meditsiiniliselt seletamatutest häiretest, mis võivad tähendada kurnavat ja elumuutvat haigust.

Lähenemisviis ravile peaks arvestama paljude võimalike teguritega, nagu ka diabeedi ja reumatoidartriidi usaldusväärne ravi peaks hõlmama vaimse tervise ja iseloomulike kehaliste probleemide hindamist, nendib teadlane.

«Kuigi on olemas sümptomitele suunatud ravimeetodeid, mis võivad neid seletamatuid häireid leevendada, peaksime püüdma täielikult mõista nende põhjuseid. Tõenäoliselt võivad need areneda mitmel erineval viisil; tõenäoliselt on kaasatud terve hulk füüsilisi ja vaimseid tegureid. Ravi muutub üha tõhusamaks, kui meie arusaam põhjustest paraneb.

Sellest pole abi, kui mõelda, et haigused on kas «füüsilist» või «psühholoogilist» päritolu, ja see kunstlik jaotus võib raskendada haigetel sobiva abi saamist. See uuring võib aidata seda probleemi leevendada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles