Arst hoiatab: levinud aine saab muuta masse mürgitavaks surmarelvaks

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Rutgersi ülikooli ja teiste institutsioonide terviseekspertide sõnul võidakse laialdaselt saadaolevat narkootikumi fentanüül, mis on alla 50-aastaste ameeriklaste tapja number üks, kasutada relvana masside mürgitamiseks, vahendab Medical Xpress.

«Enne fentanüüli olid ainsad elujõulised masse mõjutada võvad mürgid haruldased ja raskesti ligipääsetavad ained, nagu tsüaniid või närvimürgid,» ütles Rutgersi New Jersey meditsiinikooli erakorralise meditsiini osakonna juhataja ja raamatu «Frontiers» vanemautor Lewis Nelson. «Fentanüül võib õige levitamise korral olla sama surmav ja seda on kõikjal. Motiveeritud inimene võib hõlpsasti hankida sadade inimeste mürgitamiseks piisava koguse, mis lõikamata kujul mahub hõlpsasti teelusikale.»

Erinevalt bioloogilistest rünnakutest, mille käigus haigus võib levida kogu maailmas ja tappa miljoneid, kahjustavad keemilised rünnakud ohvrit üldiselt ainult otsese kokkupuute kaudu. Siiski muudab fentanüüli kõrge toksilisus selle elujõuliseks vahendiks, mis aitab pahaaimamatul elanikkonnal valla päästa hävitava sündmuse.

Väheste tehniliste teadmistega ründajad võivad viia sünteetilist opioidi surmavates annustes hoonete ventilatsioonisüsteemidesse või kohalikesse toidu- või veevarudesse. Nelson ütles, et suuremahulise rünnaku puhul on ebatõenäoline, et see õnnestub, nii et lihtsalt veoautokoormatäie veehoidlasse viskamine ei too tõenäoliselt kaasa olulisi inimohvreid.

Ajalugu näitab ilmekalt selle potentsiaali aerosoolina sissehingatava mürgina. Venemaa võimud näivad olevat fentanüülitaolise narkootikumi võtnud relvana kasutusse juba 2002. aastal, kui tšetšeenid vallutasid rahvarohke teatrimaja ja ähvardasid hukata sadu pantvange, kui Venemaa Tšetšeeniast ei tagane.

Tavapärased päästeoperatsioonid 40 hästi relvastatud mehe vastu olid võimatud, mistõttu pumpasid julgeolekujõud teatri ventilatsioonisüsteemi fentanüüli analoogi, muutes peaaegu kõik seal viibijad tegutsemisvõimetuks. Seejärel tungisid nad hoonesse, tulistasid teadvuseta sissetungijaid ja tõid pantvangid arstiabi saamiseks välja.

Operatsiooni käigus hukkus 130 pantvangi ja see näitas, kui suur on kahju, kui fentanüüli kasutatakse mitterahumeelsetel eesmärkidel.

«Meil ei ole paljudele mürkidele tõhusaid vastumürke, kuid meil on olemas vastumürk fentanüülimürgistuse vastu – naloksoon – ning tahtmatute fentanüüli üledooside äärmuslik sagedus tähendab, et me varume seda vastumürki suurtes kogustes hooldeasutustes ja apteekides,» ütles Nelson.

Juhusliku üleannustamise sagedus tähendab ka seda, et paljud tervishoiuteenuse osutajad ja mittemeditsiinilised töötajad on õppinud ära tundma fentanüülimürgistuse tunnuseid, kuni on veel aega seda tagasi pöörata. Fentanüülirünnakute suhtes haavatavuse vähendamiseks tuleb koolitada rohkemaid inimesi, et nad saaksid ohvreid kiiresti tuvastada ja naloksooni varakult manustada.

«Kliiniliste leidude, näiteks vereanalüüside tulemuste põhjal ravimine on üldiselt ohutu,» ütles Nelson. «Kui kahtlustate fentanüülimürgitust, manustage naloksooni ja kui selgub, et tegu oli teise mürgiga, siis üldiselt sellega patsiendile liiga ei tee.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles