LÄBIMURRE ⟩ 40 aasta järel selgus, kuidas saab panna rasva mühinal põlema

PM Tervis
Copy
Kõhurasv on seotud kõrgema haiguste tekkeriskiga.
Kõhurasv on seotud kõrgema haiguste tekkeriskiga. Foto: Shutterstock

Cambridge'i ja East Anglia ülikoolide teadlased tegid avastuse, mis aitab edendada rasvumise ja sellega seotud haiguste, nagu diabeet, ravi, vahendab Medical Xpress.

Uus uuring on esimene, mis paljastab valgu termogeniin (uncoupling protein 1 ehk UCP1) molekulaarstruktuuri. See valk võimaldab pruunil rasvkoel ehk «heal rasval» põletada kaloreid soojusena – erinevalt tavalisest valgest rasvast, mis talletab kaloreid.

Teadlaste meeskond märgib, et nende leiud pakuvad olulisi molekulaarseid üksikasju, mis aitavad välja töötada ravimeid, mis aktiveerivad UCP1 kunstlikult, et põletada rasvast ja suhkrust saadud liigseid kaloreid. Nad lisavad, et see võiks ühel päeval võidelda rasvumise ja sellega seotud haigustega, nagu diabeet.

«Lisaks tavapärasele valgele rasvale, mida me kõik tunneme, saame tekitada ka pruuni rasva. Pruun rasv on hea rasv – see lagundab veresuhkrut ja rasvamolekule, et tekitada soojust ja aidata säilitada kehatemperatuuri,» ütles dr Paul Crichton East Anglia ülikooli Norwichi meditsiinikoolist.

«Enamik meie rasvast on siiski valge rasv, mis salvestab energiat ja liiga palju valget rasva põhjustab rasvumist,» lisas ta.

«UCP1 on peamine valk, mis võimaldab spetsiaalsel pruunil rasval kaloreid soojusena põletada. Me teame, et imetajatel aktiveerub pruunis rasvkoes UCP1, et kaitsta külma eest ja säilitada kehatemperatuuri – eriti vastsündinutel, kel ei teki veel külmavärinaid, mis aitaksid sooja hoida,» ütles meditsiiniteadlane.

«Paljud uuringud on keskendunud sellele, kuidas muuta valge rasv pruuniks rasvaks, et põletada rohkem kaloreid ja võidelda ainevahetushaigustega.

Kuid isegi suurema hulga pruuni rasva korral tuleb UCP1 ikkagi «sisse lülitada», et saada sellest täielikku kasu. Ja uurimistööd on takistanud üksikasjade puudumine UCP1 molekulaarse koostise kohta. Vaatamata enam kui 40-aastasele uurimistööle, ei suutnud me saada teada, milline UCP1 välja näeb, et mõista, kuidas see töötab – siiani.»

Professor Edmund Kunji Cambridge'i ülikoolist ütles: «Meie artikkel paljastab esimest korda UCP1 struktuuri aatomite tasandil ja kuidas selle aktiivsust pruuni rasva rakkudes pärsib peamine reguleeriv molekul.»

Kasutades Penn Singhi nanotehnoloogiakeskuse krüogeenset elektronmikroskoopi Krios G3i, suutis meeskond UCP1 aatomeid üksikasjalikult vaadata.

«See on põnev areng, mis järgneb enam kui 40 aastat kestnud uurimistööle selle kohta, kuidas UCP1 välja näeb ja kuidas see toimib,» ütles Vera Moiseenkova-Bell, farmakoloogia dotsent ja Beckmani krüoelektronmikroskoopia keskuse direktor.

Professor Kunji nentis: «Meie töö näitab, kuidas regulaator seondub UCP1ga, et selle aktiivsust pärssida. Mis veelgi olulisem, UCP1 struktuuri teadmine võimaldab teadlastel mõista, kuidas aktiveerivad molekulid seonduvad valgu sisselülitamiseks, mis viib rasva põletamiseni. 

Aktiveeritud kude võib eemaldada ka glükoosi verest, mis võib aidata kontrollida diabeeti. See on selles valdkonnas märkimisväärne läbimurre,» lisas ta.

Arusaam protsessi üksikasjadest laseb välja töötada uusi ravistrateegiaid.

Uuring avaldati ajakirjas Science Advances.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles