EHMATAV AVASTUS Levinud magusaine söömine lõhub rakkudes DNA ja paneb sooled lekkima

PM Tervis
Copy
Magusaine
Magusaine Foto: Shutterstock

Laialdaselt kasutatava magusaine seedimisel tekkiv kemikaal on «genotoksiline», mis tähendab, et see purustab DNA, tuvastati uues uuringus. Selle kemikaali jälgi leidub ka magusaines endas ning leid tekitab küsimusi, kuidas võib magusaine tarvitamine soodustada terviseprobleemide teket.

Kõne all on sukraloos, laialdaselt kasutatav kunstlik magusaine. Sama uurimisrühma eelmine töö näitas, et pärast sukraloosi allaneelamist toodetakse soolestikus mitmeid rasvlahustuvaid ühendeid. Üks neist ühenditest on sukraloos-6-atsetaat, vahendab Medical Xpress.

«Meie uus töö näitab, et sukraloos-6-atsetaat on genotoksiline,» ütleb Susan Schiffman, uuringut juhtinud teadlane, Põhja-Carolina ülikooli Chapel Hilli biomeditsiinitehnika osakonna dotsent. «Samuti avastasime, et sukraloos-6-atsetaati võib leida juba enne selle tarbimist ja metaboliseerumist,» lisab ta.

«Kui panna see konteksti, siis Euroopa toiduohutusameti genotoksiliste ainete toksikoloogilise ohu künnis on 0,15 mikrogrammi inimese kohta päevas,» ütleb Schiffman. «Meie töö näitab, et sukraloos-6-atsetaadi jäljed ühes igapäevases sukraloos-magustatud joogis ületavad selle läve. Ja see ei arvesta isegi sukraloos-6-atsetaadi kogust, mis tekib metaboliitidena pärast seda, kui inimesed sukraloosi tarbivad.»

Uuringu jaoks viisid teadlased läbi rea in vitro katseid, mille käigus viidi inimese vererakud kokku sukraloos-6-atsetaadiga ja jälgiti genotoksilisuse ilminguid.

«Lühidalt avastasime, et sukraloos-6-atsetaat on genotoksiline ja lõhkus tõhusalt DNA nendes rakkudes, mis kemikaaliga kokku puutusid,» ütleb Schiffman.

Teadlased viisid laboris läbi ka katsed, kus vaadati inimese soolestiku rakkude suhestumist sukraloos-6-atsetaadiga.

«Teistes uuringutes on ilmnenud, et sukraloos võib kahjustada soolestiku tervist, seega tahtsime näha, mis seal võib juhtuda,» ütleb Schiffman. «Kui viisime sukraloosi ja sukraloos-6-atsetaadi kokku soole epiteeli kudedega – kude, mis vooderdab teie sooleseina –, leidsime, et mõlemad kemikaalid põhjustavad soolestiku lekkimist. Põhimõtteliselt muudavad need sooleseina läbilaskvamaks. Kemikaalid kahjustavad »tihedaid ühendusi« ehk liideseid, kus sooleseina rakud üksteisega ühenduvad.

Lekkiv soolestik on problemaatiline, sest see tähendab, et asjad, mis tavaliselt väljaheitega kehast välja uhutakse, lekivad hoopis soolestikust välja ja imenduvad vereringesse.»

Teadlased uurisid ka soolestiku rakkude geneetilist aktiivsust, et näha, kuidas need reageerivad sukraloos-6-atsetaadi olemasolule.

«Leidsime, et sukraloos-6-atsetaadiga kokku puutunud soolerakkudel oli suurenenud aktiivsus oksüdatiivse stressi, põletiku ja kantserogeensusega seotud geenides,» ütleb Schiffman.

«See töö tekitab palju murekohti sukraloosi ja selle ainevahetussaadustega seotud võimalike tervisemõjude pärast. On aeg vaadata üle sukraloosi ohutus ja regulatiivne staatus, sest üha rohkem on tõendeid selle kohta, et sellega kaasneb olulisi riske. Julgustan inimesi vältima sukraloosi sisaldavaid tooteid. See on midagi, mida te ei tohiks süüa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles