Suitsetamisest loobumisel on ootamatu eelis

PM Tervis
Copy
Insuldiriski vähendab ka suitsetamisest loobumine.
Insuldiriski vähendab ka suitsetamisest loobumine. Foto: Shutterstock

Suitsetamisest loobumine võib uue uuringu kohaselt parandada vaimset tervist nii inimestel, kel esinevad vaimse tervise probleemid kui isegi neil, kellel neid ei ole, vahendab Medical Xpress.

Uuring, mis avaldati JAMA Network Open ajakirjas, näitas, et üheksanda kuni 24. nädala vahel pärast suitsetamisest loobumist vähenesid inimestel oluliselt ärevuse ja depressiooni nähud.

Uuringu viisid läbi Oxfordi ülikooli teadurid, kasutades analüütilisi meetodeid vaimse tervise muutuste hindamiseks suitsetamisest loobumise järel.

Analüüsi kaasati 4260 inimest, kellest 55,4 protsendil esines probleeme vaimse tervisega.

«Kuigi me näeme Ühendkuningriigis suitsetamise määra üldiselt langemas, ei kehti see inimeste kohta, kellel on vaimse tervise probleemid,» ütles uuringut juhtinud Angela Wu, Oxfordi ülikooli teadur.

«Inimeste arv, kes suitsetavad ja kellel on vaimse tervise häire, on jäänud alates 1993. aastast samaks (umbes 40 protsenti). Loodame, et meie tulemused aitavad poliitikakujundajatel ja huvirühmadel toetada suitsetamisest loobumisel inimesi, kellel on vaimse tervise häired.»

Uuringu kaasautor Min Gao ütles: «Kasutasime kolme statistilist meetodit segavate tegurite vähendamiseks, et pakkuda tugevamat tõendust suitsetamisest loobumise mõju kohta vaimsele tervisele. Suitsetamisest loobumine ei halvenda vaimset tervist ja võib seda pigem parandada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles