Teadlased mures: linnugripp muutub ja levib pöörase kiirusega (1)

PM Tervis
Copy
Hiireviu
Hiireviu Foto: Henn Soodla

Maailmas linnugripi juhtumite tõusu põhjustav lindude gripiviirus areneb kiiresti, hoiatavad eksperdid, rõhutades vajadust kodulinnud vaktsineerida, vahendab Medical Xpress.

Kuigi oht inimestele on endiselt madal, tekitab muret imetajatel esinevate juhtumite arv.

1996. aastal esile kerkinud H5N1 linnugripiviiruse levik piirdus varem hooajaliste puhangutega. Alates 2021. aasta keskpaigast on aga viirused muutunud nakkavamaks, mille tulemuseks on aastaringsed puhangud, levimine uutesse piirkondadesse ning metslindude ja kodulindude massiline hukkumine.

Hiljutised uuringud, mida juhtis Maailma terviseorganisatsiooni ridades linnugripiviiruseid uuriv Richard Webby, näitasid, et viirus on Euroopast Põhja-Ameerikasse levides kiiresti arenenud ja see on muutunud ka nakkavamaks.

Webby ütles, et nakatatud tuhkru ajust leiti ka ootamatult suur hulk viirust, mis viitab sellele, et see põhjustas varasematest tüvedest tõsisema haiguse.

Teadur rõhutas, et risk inimestele on endiselt madal, aga lisas, et viirus muutub. «See suurendab võimalust, et juhuslikult» võib viirus «üle võtta geneetilised tunnused, mis võimaldavad sellel olla rohkem inimese viiruse moodi,» ütles ta.

Kuigi puuduvad selged tõendid püsiva leviku kohta imetajatel, panevad juhtumid naaritsakasvandustes ja merilõvide hulgas teadlased muretsema. Kodulindude vaktsineerimist peetakse oluliseks meetmeks linnugripi juhtude vähendamisel ja ohu vähendamisel inimestele.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles