Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

HUVITAV AVASTUS Teadlased leidsid, mis nädalapäeval võib kõige tõenäolisemalt infarkti saada

Copy
Valu rinnus on kõige sagedam infarkti sümptom.
Valu rinnus on kõige sagedam infarkti sümptom. Foto: Shutterstock

Uues uuringus leiti, et tõsised südameinfarktid tekivad tõenäolisemalt töönädala alguses, kirjutab Medical Daily

Iirimaa Belfast Health and Social Care Trusti ja Royal College of Surgeonsi teadlased leidsid, et tõenäosus saada esmaspäeval raske südameinfarkti vorm ehk STEMI, oli 13 protsenti suurem kui teistel nädalapäevadel.

STEMI ehk ST-elevatsiooniga müokardiinfarkt on tõsine südameinfarkt, mis võib tõenäoliselt lõppeda tõsiste tüsistuste või surmaga. Eluohtlik seisund on saanud oma nime eristuva mustri järgi, mille see elektrokardiogrammil loob.

Seisund tekib siis, kui üks koronaararteritest blokeerub täielikult, põhjustades hapnikurikka verevarustuse seiskumise südame teatud osas. See nõuab viivitamatut sekkumist, mida nimetatakse ka koronaarangioplastikaks.

Uurijad hindasid 10 528 patsiendi andmeid, kes võeti aastatel 2013–2018 STEMI-ga haiglatesse. Nad leidsid, et südameatakkide arv sagenes töönädala alguses ja kõrgeim esinemissagedus esmaspäeval.

«Oleme leidnud tugeva statistilise korrelatsiooni töönädala alguse ja STEMI esinemissageduse vahel,» sõnas uuringu juht dr Jack Laffan. 

Kuigi «sinise esmaspäeva» fenomeni täpne mehhanism jääb ebaselgeks, usuvad teadlased, et see on seotud ööpäevase rütmiga, mis on seotud keha une või ärkveloleku tsükliga. «Põhjus on tõenäoliselt kompleksne,» lisas Laffan.

«Iga viie minuti järel võetakse keegi eluohtliku südameinfarkti tõttu haiglasse. Seega on ülioluline, et uuringud selgitaksid, kuidas ja miks südameinfarkt juhtub. See uuring lisab tõendeid eriti tõsiste südameatakkide ajastuse kohta, kuid peame nüüd välja selgitama, mis on teatud nädalapäevade puhul erilist. See võib aidata arstidel seda surmavat seisundit paremini mõista, et saaksime tulevikus päästa rohkem elusid,» ütles meditsiinidirektor prof Nilesh Samani.

Tagasi üles