Ulatuslik uuring leidis, millised olid mRNA koroonavaktsiinide kõrvaltoimed lastele (1)

PM Tervis
Copy
Laste vaktsineerimine on raskete nakkushaiguste ära hoidmisel väga oluline.
Laste vaktsineerimine on raskete nakkushaiguste ära hoidmisel väga oluline. Foto: Shutterstock

Väikelastele antud enam kui 245 000 mRNA Covid-19 vaktsiiniannuse ülevaatamisel ei leitud mingeid märke tõsistest kõrvaltoimetest, kirjutab Medical Xpress

Andmed pärinesid vaktsiiniohutuse andmetest, mis kogub patsientide meditsiinilist teavet kaheksast erinevast tervishoiusüsteemist. Teadlased uurisid 2022. aasta juunist 2023. aasta märtsini nii Pfizeri kui ka Moderna vaktsiini saanud patsientide andmeid.

Oluline leid oli, et väikeste vaktsineeritud laste seas ei leitud südamepõletikku, mida nimetatakse müokardiidiks, ütles uuringu juhtivautor Kristin Goddard, kes on Kaiser Permanente vaktsiiniuuringute keskuse uurimisprojekti juht.

«Me ei ole noorimas vanuserühmas näinud ühtegi müokardiiti ega perikardiiti, mis on väga rahustav,» ütles Goddard.

Müokardiit levis Covid-19 vaktsiini kõrvalnähuna eriti teismelistel või noorte meeste seas. 

Uuring tähistab esimest analüüsi, mis otsis mRNA vaktsiinide tõsiseid kõrvaltoimeid väikelastel. Uuringus uuriti meditsiinilisi andmeid 23 tõsise võimaliku kõrvaltoime kohta, sealhulgas sellised tagajärjed nagu verehüübed, krambid, insult ja ajupõletik. Analüüsid ei näidanud probleeme ühegi valitud tõsise kõrvaltoime puhul. 

Vahepeal teatas haiguste kontrolli ja tõrje keskus (CDC) immuniseerimise kergetest kõrvaltoimetest, nagu valulikud käed või lühiajaline palavik.

Analüüs hõlmas suurt ja eriilmelist lasterühma. See sisaldas 135 005 annust Pfizer koroonavaktsiini, mida anti lastele vanuses kuus kuud kuni neli aastat, ja 112 006 annust Moderna koroonavaktsiini, mis anti lastele vanuses kuus kuud kuni viis aastat.

«Vanemate süda võib rahul olla. Antud uuring ei tuvastanud mRNA vaktsiinide tõsiseid kõrvalmõjusid,» ütles vanemautor Nicola Klein. «Vanemad saavad oma lapsi Covid-19 eest kaitsta samamoodi nagu teiste tõsiste lastehaiguste eest — vaktsineerides.» 

Dr Klein lisas, et isegi kui Covid-19 hädaolukord on lõppenud, teame, et koroonaviirus kujutab endast pikaajalist tõsist ohtu igas vanuses inimestele, sealhulgas lastele. «Laste vaktsineerimine Covid-19 vastu on neile kasulik, kuna vähendab haiguskoormust, väldib viiruse levikut ning vähendab tõsiste haiguste tekkeriski.»

Uuring avaldati ajakirjas Pediatrics.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles