Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Nigeeria suupisted võivad olla maitsvad, aga riskantsed

Copy
Nigeeria snäkid
Nigeeria snäkid Foto: Shutterstock

Toiduohutus on osutunud nigeerlastele muret tekitavaks pärast seda, kui viimastel aastatel on üha rohkem teateid toidust põhjustatud haigustest, näiteks koolera ja Lassa palavik.

Toiduohutuse ja toitumise tarbijaadvokatuuri (CAFSANI) teatel põhjustab ebaturvaline toidu tarbimine Nigeerias umbes 173 miljonit kõhulahtisuse juhtu ja ligikaudu 33 000 surmajuhtumit toiduhaiguste tõttu, vahendab The Conversation.

Selge on see, et enamikus arengumaades on toiduohutust raske praktiseerida, kui puhas vesi ja kanalisatsioon ei ole saadaval. Seda mõjutavad rahvastiku kasv, sissetulekute ebavõrdsus ja madal haridustase.

Nigeeria magusateks ja soolasteks snäkkideks, mida süüakse toidukordade vahele, on näiteks chin-chin, puff-puff (sügavpraetud taigen), lihapirukas, gala (vorstirullid), suya (grillitud liha), oakook, kuivatatud veiselihapirukas, röstitud mais ja maapähklid.

Nigeeria juurtega Birminghami ülikooli keemiatehnika insener ja mikrobioloogiaekpsert Helen Onyeaka selgitab, et toiduohutus sõltub erinevatest teguritest, näiteks sellest, kust koostisained pärinevad ning kuidas suupisteid valmistatakse ja säilitatakse.

Olgugi et tänavamüüjatelt, kohalikelt turgudelt ja supermarketitest saadavad suupisted on tavaliselt tehases eelpakendatud või pakendatud mitmesugustesse materjalidesse, on sellegipoolest vaja saastumisohtu oluliselt vähendada ja kontrollida, et koostisained pärineksid usaldusväärsetelt tarnijatelt. Samuti aitab kaasa heade hügieenitavade järgimine, milleks on käte põhjalik pesemine vee ja seebiga enne toidu käitlemist ning puhaste sööginõude kasutamine.

Tagasi üles