Kolm mõnusat tegevust kukutavad tublisti diabeediriski

PM Tervis
Copy
Veresuhkru mõõtmine
Veresuhkru mõõtmine Foto: Shutterstock

Mitmed uuringud on näidanud, et füüsiline aktiivsus võib aidata diabeediga tõhusalt toime tulla. Aktiivne olemine aitab veresuhkru taset paremini reguleerida. Regulaarne füüsiline aktiivsus aitab ka veresuhkrut otse kontrollida, hoides ära suuri kaldeid ja soodustades stabiilsust.

Diabeediga täiskasvanutele on hea tervise säilitamiseks soovitatav teha nädalas vähemalt 150–300 minutit mõõduka intensiivsusega treeningut. Uues uuringus selgus, et diabeeti saab ennetada, kui tegeleda regulaarse füüsilise tegevusega, näiteks aiatöö, tantsimise või kiirkõnniga.

Ajakirjas The British Journal Of Sports Medicine avaldatud uuringus märgiti, et neil, kes tegid päevas rohkem kui tund mõõdukat või rasket treeningut, oli terviseprobleemide tekkerisk 74 protsenti väiksem kui nende eakaaslastel.

Isegi kui kellelgi oli geenide tõttu suurem võimalus teatud terviseprobleemide tekkeks, kogesid nad ikkagi samu eeliseid. Üllataval kombel vähenes haigestumise tõenäosus ka kõrge geneetilise riskiga inimestel, kes tegelesid treenimisega regulaarselt, võrreldes madala geneetilise riskiga inimestega, kes ei treeninud, vahendas The Exponent.

Uuring on esimene omataoline, mis tõestab, et treening vähendab diabeediriski isegi neil, kes on geneetiliselt haavatavad.

Austraalia meeskond jälgis 59 325 täiskasvanust koosnevat rühma, kes kuulusid Ühendkuningriigi biopanga andmebaasi, mis sisaldab ulatuslikku teavet ligikaudu poole miljoni inimese geenide ja tervise kohta.

Uuringus loeti diabeedi ohjamiseks sobilikeks tegevusteks jooksmist, kiirkõndi, tantsimist, rattasõitu ja aiatööde tegemist, vahendab Medical Daily

«Mul on väga hea meel jagada meie uurimistulemusi laia publikuga andmaks inimestele teada, et füüsiline aktiivsus parandab tervist, eriti kõrge geneetilise riskiga inimeste seas,» ütles uuringu juhtiv autor, Ph.D Susan Luo Sydney ülikoolist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles