See jook kustutab janu paremini kui vesi

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Mida juua janu kustutamiseks?
Mida juua janu kustutamiseks? Foto: Shutterstock

Šotimaa St. Andrewsi ülikooli uuringu kohaselt selgub, et parim jook janu kustutamiseks on piim. St. Andrewsi Meditsiinikooli professor ja uuringu autor Ronald Maughan selgitab, et kuigi vesi on hea jook, hoiavad vedeliku tasakaalu kehas paremini veidi suhkrut, rasva või valku sisaldavad joogid, vahendab CNN.

Miks on piim parem jook kui vesi?

Uurijad leidsid, et piim kustutab janu paremini kui tavaline vesi, sest see sisaldab suhkrulaktoosi, osa valku ja rasva, mis kõik aitavad aeglustada vedeliku tühjenemist maost ja vältida vedelikuvaegust pikemat aega. Dietoloog, personaaltreener ja Nutrition and Dietetics eestkõneleja Melissa Majumdar sõnab, et piim sisaldab ka naatriumi, mis soodustab vedeliku säilitamist kehas, samas kui piima kalorid põhjustavad aeglasemat mao tühjenemist ja seega ka harvemat urineerimistungi.

Kontsentreeritumaid suhkruid sisaldavad joogid, nagu näiteks puuviljamahlad ja karastusjoogid pole nii janukustutavad, kuna nende jõudmisel peensoolestikku lahjeneb suhkrusisaldus füsioloogilise protsessi osmoosi teel. Sisuliselt see protsess “tõmbab” vett kehast peensoolestikku, et lahjendada nendes jookides olevaid suhkruid, mille tõttu sageneb ka urineerimine.

Kuigi vedelikupuuduse vältimine on tähtis, sest vesi kannab toitaineid meie rakkudesse, ei pea inimesed enamikes olukordades selle pärast liigselt muretsema, kuna suurema osa tööst teeb ära tervislik toitumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles