KOROONAJAHT Teadlane üritab leida inimest, kes levitab täiesti uutmoodi koroonatüve

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

USA osariigis Ohios üritavad teadlased leida üles inimest, kes levitab reovette suurel hulgal uut tüüpi Covidit. «Krüptiline» Covidi sugupuu on viiruse uus versioon, mida pole varem nähtud. Salapäraste tüvedega inimeste tuvastamine võib aidata teadlastel ohtlikke mutatsioone ennetada, vahendab Insider.

Missouri ülikooli meditsiinikooli molekulaarmikrobioloogia ja immunoloogia professor Marc Johnson pöördus sotsiaalmeediasse üleskutsega: «Aidake mul lahendada Covidi krüptilise sugupuu mõistatus.»

Johnson ütles Insiderile, et vaatas läbi Covidi proovide andmebaasi, kui sattus viiruse uhiuue versiooni (või «sugupuu») peale. Seda ainulaadset tüve oli tohututes kogustes – kõik pärines ühelt Ohios elavalt salapäraselt inimeselt.

Viiruslik materjal pärines peamiselt kahest kohast: Columbuse linnast ja sellest 64 kilomeetri kaugusel asuvast linnast. Johnson eeldas, et inimene võib elada ühes ja töötada teises linnas.

Ta märkis, et see ei ole vahetu oht rahvatervisele ja et sellel inimesel on tõenäoliselt pika Covidi vorm, mis ei ole nakkav.

Kuid uue Covidi sugupuu leidmine ja nende levitajate kindlakstegemine võib anda uusi vihjeid Covidi muteerumisest ja miks mõned kannavad viirust kehas pikka aega.

Johnson ütles Insiderile, et on alates 2021. aastast tuvastanud USA reovees «krüptilisi» Covidi tüvesid. Need on tüved, mis «ei ühti millegagi, mida oleme varem näinud», ütles ta, viidates, et SARS-CoV-2-l on endiselt varuks mõned trikid.

Kuigi neid salapäraseid tüvesid on leitud ainult reoveest, võivad need alguse panna tulevikus levima hakkavatele koroonavariantidele. Juba enne omikrontüvede ilmumist leidsid teadlased proovidest salapäraseid viiruse sugupuid, mis sarnanevad omikroniga, selgub eelmisel kuul eeltrükis avaldatud ja veel retsenseerimata teadustööst, mille koostas Johnson koos oma meeskonnaga.

Esimese salapärase Covidi sugupuu leidis Johnson 2021. aastal. Reovees oli nii palju viirust, et ta arvas, et see pärineb hooldekodust või näiteks koerte varjupaigast. Kuid tema meeskond tuvastas allikana Wisconsinis asuva büroohoone, kus oli umbes 30 töötajat.

«Ma ei uskunud, et inimene suudab nii palju viirust eritada,» ütles Johnson.

Kõiki hoone töötajaid teavitati ja testiti. Lõpuks kadus uudne koroonaviirus reoveest.

Nüüd on olukord Ohios kordumas.

Johnson ja tema Twitteri konto jälgijad on USA rahvaloenduse andmetel vähendanud võimalike levitajate arvu umbes 1600 inimeseni.

Kuigi mõned on väljendanud muret, et ta võib rikkuda meditsiiniliste isikuandmete kaitse seadust, ütleb Johnson, et «see ei ole inimjahti». Ainus põhjus, miks ta olukorrast avalikult räägib, on lootus, et keegi tunneb end ära ja otsib abi.

«Kui kellelgi on see nakkus, on tõenäosus, et nad aru saavad, mis see on, null,» ütles ta Insiderile, kuna USA-s ei ole praegu saadaval ühtegi Covid-19 testi väljaheite testimiseks.

Johnson ütleb, et inimesel on tõenäoliselt mingid seedetrakti sümptomid ja ta ei pruugi isegi teada, et tal on pikaajaline Covid-nakkus. Johnson loodab, et kui keegi arvab, et just tema on viiruse levitaja, pöördub ta esimese asjana arsti poole. «Mulle meeldiks teada üksikasju,» ütles ta, kuid «sellest enam tahan, et ta saaks abi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles