Teadlased avastasid uue vähki põhjustava teguri

PM Tervis
Copy
Vähi arengusse panustavad tavaliselt erinevad mõjurid
Vähi arengusse panustavad tavaliselt erinevad mõjurid Foto: Shutterstock

Osa ringikujulisi RNAsid võivad kleepuda meie rakkudes DNAle ja põhjustada  mutatsioone, mis tekitavad vähki, ilmnes Austraalias asuva Flindersi ülikooli teadlaste uues uuringus. Teadustöö avaldati ajakirjas Cancer Cell.

Ringikujulised RNAd on rakkudes leiduvad geneetilised fragmendid.

«Kuigi keskkondlikke ja geneetilisi tegureid on pikka aega peetud vähktõve peamisteks soodustajateks, avab see revolutsiooniline leid, ER3D (endogeense RNA suunatud DNA kahjustus), meditsiinis ja molekulaarbioloogias täiesti uue valdkonna,» ütleb Flindersi ülikooli professor Simon Conn Medical Xpressis.

«See on esimene näide geneetilisest molekulist, mis esineb paljudel ja millel on võime muuta meie DNAd ja juhtida vähi arengut.»

«See annab võimaluse kasutada neid molekule uute terapeutiliste sihtmärkidena ja haiguste markeritena väga varajases staadiumis, kui vähktõve ravimise tõenäosus on palju suurem.»

Uuringus võrreldi vastsündinute vereanalüüse: osal oli imikuna tekkinud äge leukeemia ja teistel ei esinenud verehaigusi. Analüüs näitas, et enne leukeemiasümptomite ilmnemist oli palju kõrgem ringikujulise RNA tase.

Leiud viitavad, et osa inimeste rakkudes on rohkelt ringikujulisi RNA molekule, mis on vähki põhjustavate geenide arengu peamine põhjus.

«Tsirkulaarsed RNAd võivad seostuda DNAga erinevates kohtades erinevates rakkudes. Seostudes DNAga kindlates kohtades, põhjustavad need ringikujulised RNAd muutusi, mille tulemusel DNA puruneb. Rakk peab seda parandama, et ellu jääda,» ütleb professor Conn.

«See parandus ei ole alati täiuslik ja võib põhjustada nii väikseid kui ka väga suuri, laastavaid mutatsioone.»

«Kuna ümmargused RNAd on võimelised muutma ka purustatud DNA füüsilist asukohta raku tuumas, võivad kaks erinevat DNA piirkonda parandusprotsessi käigus kokku jääda – see on nagu kahe erineva raamatu tükkideks rebimine ja nende kokku kleepimine.»

Uuringut juhtinud dr Vanessa Conn ütleb, et mitu ringikujulist RNAd näivad toimivat tandemina, põhjustades DNA katkemist mitmes kohas.

«Protsess, mida nimetatakse kromosomaalseks translokatsiooniks, on raku jaoks suur probleem, kuna selle tulemusel liidetakse geenid, mis võib tegelikult muuta raku normaalsest rakust vähirakuks,» ütleb ta.

«Seda demonstreeriti kahes erinevas rakutüübis ja leiti, et see põhjustas agressiivset leukeemiat.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles