Alkoholi tarbimine viib hauda pea 3 miljonit inimest aastas (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Igal aastal sureb umbes 3 miljonit inimest alkoholi tarbimise tõttu ja see arv kasvab
Igal aastal sureb umbes 3 miljonit inimest alkoholi tarbimise tõttu ja see arv kasvab Foto: Pixabay

Alkoholi tarbimine suurendab riski üle 60 erineva haiguse tekkeks, sealhulgas mitmed haigused, mida pole varem alkoholiga seostatud. Oxfordi Rahvastiku Tervise osakonna ja Pekingi ülikooli teadlased uurisid üle 512 000 täiskasvanu alkoholi tarbimise harjumusi Hiinas.

Hinnanguliselt sureb igal aastal umbes 3 miljonit inimest alkoholi tarbimise tõttu ning see arv suureneb mitmetes madala ja keskmise sissetulekuga riikides, nagu näiteks Hiinas. Hetkel on juba teada, et pidev alkoholi tarbimine võib põhjustada erinevaid terviseprobleeme, sealhulgas maksatsirroosi, insulti ja erinevaid vähitüüpe. Samas on väga vähe uuritud teiste haiguste seost alkoholi tarbimisega.

Teadusajakirjas Nature Medicine avaldatud uuring näitab, et alkoholi tarbimine suurendab Hiina meeste seas 61 haiguse riski. Sinna hulka kuuluvad ka mitmed mitte eluohtlikud haigused, millel pole siiamaani alkoholiga teadaolevat seost olnud. Uuringu tulemused paljastavad seose alkoholi tarbimise ja erinevate haiguste vahel üle maailma.

Teadlased kasutasid andmeid China Kadoorie Biobank (CKB) uuringust, milles osales üle 512 000 täiskasvanu kümnest erinevast Hiina linna- ja maapiirkonnast aastatel 2004-2008. Uuringu käigus küsiti osalejatelt nende elustiili ja alkoholi tarbimise harjumuste kohta. Ligikaudu kolmandik meestest tarbisid alkoholi regulaarselt (st vähemalt korra nädalas). Teadlased uurisid 12 aasta jooksul alkoholi mõju meestele ning selle seost 200 erineva haigusega. Lisaks viidi läbi DNA-analüüs, et välja selgitada, kas haiguste tekkepõhjused võivad ka geneetilised olla.

Meeste seas on alkoholi tarbimine seotud 61 haigusega 207 uuritud haiguse hulgast. Lisaks 33 uuele tuvastatud haigusele kuuluvad sinna hulka ka WHO poolt tuvastatud 28 haigust nagu maksatsirroos, insult ja mitmed seedetrakti vähid. Uued alkoholi tarbimisega seotud haigused on näiteks põletikuline liigesehaigus (podagra), kataraktid ja maohaavandid.

«Alkoholi tarbimine on seotud palju rohkemate haigustega kui seni teada oli ning meie uuringu tulemused näitavad, et need seosed on tõenäoliselt põhjuslikud,» selgitab uuringu kaasautor ja Oxfordi Rahvastiku Tervise osakonna teadlane Pek Kei Im.

Uuringus osalenud mehed viibisid haiglaravil üle 1.1 miljoni korra. Regulaarselt alkoholi tarbinud meestel oli oluliselt suurem risk haigestuda ükskõik millisesse haigusesse ja nad olid haiglas sagedamini kui mehed, kes tarbisid alkoholi harvemini.

Geneetiliste testide käigus leiti, et kui igapäevaselt tarbida 4 alkohoolset jooki, on risk haigestuda juba teadaolevalt alkoholiga seotud haigustesse 14 protsenti suurem ja hiljuti alkoholiga seostatud haigustesse 6 protsenti suurem. Lisaks leiti, et tihti alkoholi tarbivatel meestel on risk haigestuda maksatsirroosi või podagrasse kaks korda suurem kui alkoholi harvemini tarbivatel meestel.

Geneetiliste testide käigus leiti ka, et suurem alkoholi tarbimine oli märkimisväärselt seotud suurema insuldi riskiga, kuid ei näidanud suurenenud riski südame isheemiatõvesse haigestuda. Samas aga leiti, et mõõdukas alkoholi tarbimine (st üks-kaks jooki päevas) ei aita südame isheemiatõvesse mitte haigestuda.

«Üha selgem on see, et alkoholi pidev tarbimine on üks olulisemaid tervise halvenemise riskitegureid nii Hiinas kui ka üle maailma,» ütles uuringu kaasautor Iona Millwood.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles