Teadlased avastasid üllatava põhjuse, miks pärast kaalulangust kilod tagasi tulevad

PM Tervis
Copy
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid.
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid. Foto: shutterstock.com

«Leidsime, et ülekaalulistel eraldub süües normaalkaalulistega võrreldes ajus vähem dopamiini, mis on seotud toidutarbimise motivatsiooniga. Dopamiin aitab toidu tarbimisel naudingutunnet tekitada,» ütles Mireille Serlie, Amsterdami ülikooli haigla endokrinoloogia professor ja uuringut juhtinud teadlane.

Leiud viitavad samuti, et see ajutoiduga seotud kohastumus püsib ka pärast kaalulangust, vahendab Medical Xpress.

«Uuringus osalenud ülekaalulistel oli ajuaktiivsus vähenenud ka siis, kui nende magu täitus toitainetega. Leiud viitavad, et ülekaaluliste võime toitaineid maos ja soolestikus, samuti võime signaale tajuda, on vähenenud ja sellel võivad olla sügavad tagajärjed toidutarbimisele.»

Toitainete tarbimine sõltub keerukate ainevahetuslike ja neuronite signaalide lõimimisest ajus ja mitmetes organites. See võrgustik käivitab nälja- ja küllastustundega seotud aistingud, reguleerib toidu tarbimist ja motivatsiooni toitu otsida. Kuigi neid protsesse mõistetakse loomadel järjest paremini, sealhulgas ainevahetushaiguste kontekstis, on inimeste kohta palju vähem teada. See on osaliselt tingitud sellest, et kliinilisi eksperimentaalseid seadmeid, mis võiks neid mehhanisme selgitada, on keeruline välja töötada.

Selle lünga täitmiseks kavandas Yale'i professor Serlie kolleegidega uuringu, mis hõlmas spetsiifiliste toitainete viimist 30 normaalkaalus ja 30 ülekaalus uuritava maokeskkonda. Samal ajal mõõdeti nende ajuaktiivsust magnetresonantstomograafia (MRT) abil ja dopamiini eraldumist SPECT-uuringuga.

Kui normaalkaaluga osalejatel esinesid pärast toitainete infusiooni spetsiifilised ajutegevuse ja dopamiini vabanemise mustrid, olid need rasvunud osalejatel tagasihoidlikud.

Kehakaalu langus 10 protsendi võrra pärast 12-nädalast dieeti ei olnud piisav, et ajureaktsioone taastada. See viitab, et aju rasvumisega harjunud isegi pärast kehakaalu langust.

«Asjaolu, et need reaktsioonid ajus pärast kaalukaotust ei taastu, võib seletada, miks enamikul inimestel pärast edukat kilode kaotamist need uuesti tagasi tulevad,» järeldab Serlie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles