Avastati uus kõrge vererõhu põhjus ja võimalus sellest vabaneda

PM Tervis
Copy
Tunne, justkui süda tuksuks kõrvades, võib olla märk kõrgest vererõhust.
Tunne, justkui süda tuksuks kõrvades, võib olla märk kõrgest vererõhust. Foto: Shutterstock

Ühendkuningriigi teadlased on avastanud geenimuutuse, mis põhjustab kõrget vererõhku ning veelgi olulisem, nad tuvastasid selle ravi. Lihtne kirurgiline protseduur võimaldas saada patsientidel raskest hüpertensioonist priiks, vahendab New Atlas.

Hüpertensioon ehk kõrgvererõhktõbi on tavaline haigus, mis ravimata jäädes suurendab oluliselt südameinfarkti, insuldi ja teiste südame-veresoonkonnahaiguste riski. Haigus on kontrollitav ning sageli on vajalik võtta ravimeid terve elu.

Üks tavaline kõrgvererõhktõve põhjus on aldosterooni liigtootmine. Kui neerupealistes tekivad väikesed healoomulised kasvajad, võivad need mõjutada kehas soolasisaldust reguleeriva hormooni aldosterooni tootmist. Seisundit on keeruline diagnoosida, kuna hormoonitaseme muutused ei ilmne, kui patsiendil ei tehta päevas mitut veretesti. 

Uues uuringus tuvastasid teadlased neerupealiste sõlmedes geenivariandi, mis seda probleemi põhjustab. Geenis CADM1 toimunud mutatsioon mõjutab sama nimega valku, mis takistab rakkudevahelisi signaale, mis annavad käskluse aldosterooni tootmine lõpetada. Selle tulemusena tõuseb hormooni tase, samuti soolasisaldus kehas ja lõpuks tekib hüpertensioon. Teadlased tuvastasid ka selle seisundi ravi: ühe neerupealise eemaldamine korrigeeris aldosterooni taset ning seega hüpertensiooni. Aastaid pärast operatsiooni ei vajanud patsiendid ravimeid ega muud ravi, isegi kui nende hüpertensioon oli varem olnud raske ja ei allunud ravile.

Teadlased väidavad, et uudne ravi võib olla sõna otseses mõttes elupäästja inimestele, kellel on hüpertensiooni vorm, mida on raske diagnoosida ja ravida. Diagnoosimiseks soovitavad teadlased uriinianalüüsi, mis annab ülevaate aldosterooni taseme kõikumisest 24 tunni jooksul, mitte ühekordset veretesti.

Uuring ilmus ajakirjas Nature Genetics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles