4 tegevust, mis aitavad insuldi üleelanutel paremini taastuda

PM Tervis
Copy
Insult. Foto on illustratiivne.
Insult. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Insult tabab ootamatult ja toob paitseindile kaasa pikaajalise elumuutuse. Selle tagajärgedeks on jõuetus, kognitiivsete võimete langus või isegi halvatus. Need kõik häirivad normaalset elukulgu ja raskendavad igapäevategevusi. Insuldipatsiendid vajavad ka psühholoogilist tuge, sest järsk elumuutus võib tekitada depressiooni. 

Isegi kui tervenemine võib võtta päevi või isegi aastaid, on insuldist taastumine siiski võimalik. Medical Daily on kirja pannud neli tegevust, mis aitavad taastumisprotsessile kaasa. 

1. Lauamängud

Lauamängude mängimine on uudne viis, kuidas tõsta kognitiivset võimekust. Kuna lauamänge on mitmeid erinevaid, siis saab proovile panna nii motoorsed oskused kui ka arendada loogikat ja strateegilist mõtlemist.

2. Muusikateraapia

Muusikateraapia võib insuldipatsientidel aidata arendada nende oskust neelata, rääkida, mõelda ja liigutada. National Library of Medicine avaldatud uuringu kohaselt aitab see teraapiavorm kaasa nende üldisele taastumisele ja heaolule. Kasutades patsiendile tuttavat muusikat teraapiasessioonide vältel, võib see tõsta tema emotsionaalset heaolu. 

3. Kunst

Insuldipatsiendid on verbaalselt hädas oma emotsioonide väljendamisega. Erinevate kunstiliste tegevuste kaasamine taastumisrutiini võib anda neile võimaluse väljendada oma frustratsiooni pintslitõmmetega ja väljendada tõhusalt konkreetseid emotsioone.

4. Sõnamängud ja pusled

Sõnamängud on usaldusväärne meetod mälu parandamiseks ja kaotatud kognitiivsete võimete taastamiseks. Ristsõnade tegemine käivitab mälu ja treenib keskendumisvõimet. Sõnamängud ja pusled kaasavad töömälu, aitavad näha mustreid ja teha meenutusharjutusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles