Kui palju peab kaalu kaotama, et tervis paraneks?

PM Tervis
Copy
Kõhurasv
Kõhurasv Foto: Shutterstock

Möödunud aastal olid ülekaalulised 52,7 protsenti Eesti täiskasvanutest, kellest rasvunud oli viiendik. Meeste seas on ülekaalulisi ja rasvunuid üle 60 protsendi ja naiste seas 46,8 protsenti, kirjutab Med24

Arst ja toitumisterapeut Kristel Ehala-Aleksejev rääkis ülekaaluteemalisel seminaril, et enamiku väljakujunenud haiguste, nagu näiteks teist tüüpi diabeedi, düslipideemia, hüpertensiooni või uneapnoe puhul piisab kliinilise pildi parandamiseks juba väikesest kaalulangusest.

«Need ei ole üldse suured numbrid: 5–15-protsendiline kaalulangus aitab oluliselt parandada erinevaid haiguskulge ja -nähte. Viis protsenti on juba piisav, et parandada beetarakkude funktsiooni ja langetada triglütseriidide taset. Kui soovime aga sügavamaid muutusi, ja juba geneetilisel tasandil, ei piisa viiest protsendist, vaja on 10–15-protsendilist kaalulangust.»

5–15-protsendiline kaalulangus on arsti sõnul saavutatav elustiilimuutustega. Ülekaalulist patsienti ravides tuleks keskenduda sellele, kuidas parandada tervist läbi eluviisi: aidata kujundada positiivseid harjumusi ja mitte soovida kiireid muutusi. «Vajalik ei ole kaalunumbri langus, vaid kehakompositsiooni paranemine. Peaksime patsiendil aitama kaotada rasva, eelkõige vööpiirkonnast, ning hoida või vajadusel suurendada lihasmassi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles