Mitu minutit tohib korraga päevitada, et see nahale ohtlik poleks?

PM Tervis
Copy
Suvitajad pärnu rannas.
Suvitajad pärnu rannas. Foto: Lilli Tölp/Scanpix

Päike on looduslik D-vitamiini allikas ja meie kliimavöötmes on oluline piisavalt päikese käes viibida. Päevitamisega ei tasu aga liiale minna. 

Päikese käes viibimine aitab organismil loomulikult D-vitamiini toota. See on hädavajalik vitamiin, kuid paljud inimesed ei saa seda piisavalt. D-vitamiini puudus on tavaline nähtus ja mõnede hinnangute kohaselt kannatab D-vitamiini defitsiidi käes ligi miljard inimest kogu maailmas.

D-vitamiini leidub kalas ja munakollases, aga ka piimas. Ainult toiduga võib olla raske seda vitamiini saada, seetõttu võtavad paljud inimesed seda toidulisandina juurde, kirjutab Healthline

Päikesevalgusel ja D-vitamiini on mitmeid eeliseid:

  • Leevendab depressiooni. Pärast päikese käes viibimist võib esineda vähem depressiooni sümptomeid. Päikesevalgus aitab ajus vabastada hormooni serotoniin, mis võib tõsta tuju ja muuta inimest rahulikumaks. Tõenäoliselt tõstab päikese käes viibimine tuju ka depressioonita inimestel. 
  • Parem uni. Päike aitab reguleerida ööpäevarütmi, seega võib õues viibimine aidata õhtul ka paremini uinuda. 
  • Tugevamad luud. D-vitamiin aitab organismil omastada kaltsiumi, mis muudab luud tugevaks ja võib aidata ennetada osteoporoosi ja artriiti. 
  • Tugevam immuunsüsteem. D-vitamiin aitab kehal haigustega võidelda, sealhulgas südamehaiguste, lihasskleroosi, gripi, teatud autoimmuunhaiguste ja isegi vähiga. 

Päevitamine toob kaasa riske nagu päikesepõletus, mis võib tekitada põletust, ville ja hilisemas elus ka melanoomi. Samuti on oht päikeseallergia tekkeks, mis toob kaasa mitmed ebameeldivused. 

Kui kaua tohib päevitada?

Dermatoloogid on selles küsimuses eriarvamustel. Osad usuvad, et tervislikku päevitust pole olemas, teised arvavad, et teatud aega päikese käes olemine midagi halba ei tee. Kui päike ei tekita mingeid tüsistusi, võib päevitada maksimaalselt 20 minutit päevas. Päikesepõletuse ohu vältimiseks tasub päevitada vaid viis kuni kümme minutit. See sõltub sellest, kui lähedal te ekvaatorile olete, naha tavapärasest reaktsioonist päikesele ja õhukvaliteedist. Mõned uuringud näitavad, et korraga palju päikest võtta on kahjulikum, kui teha seda paarikümne minuti kaupa. 

Kui teate, et teie päikese käes viibimine on pikem kui 20 minutit, siis tuleb kindlasti kasutada päikesekaitsekreemi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles