Kuidas vältida päikeseallergiat?

PM Tervis
Copy
Päikeseallergia üheks sümptomiks on nahapunetus.
Päikeseallergia üheks sümptomiks on nahapunetus. Foto: Shutterstock

Päikese põhjustatud nahaärritusi ja -reaktsioone nimetatakse rahvasuus päikeseallergiaks.

Päike enamasti leevendab nahahaigusi, kuid liigne ultraviolettkiirgus on kahjulik, mõned inimesed on sellele lausa ülitundlikud, kirjutab Tallinna Ülikooli lehekülg

Kergemini tekib päikeseallergia inimestel, kes on ka millegi muu vastu allergilised. Esimesed haigusnähud ilmuvad neil juba kevadel, kui päike hakkab intensiivselt paistma. Päikeseallergia puhul tekivad nahale tugevasti sügelevad punnikesed, ägedama lööbe tunnuseks on villikesed.

Allergilised punnikesed ja nahapunetus esinevad paikades, mis saavad päikest kõige enam: näol, kaelal, dekolteepiirkonnal, labakätel ja säärtel, lastel ka kõrvadel.

Tõsisema allergia puhul levib reaktsioon edasi piirkondadesse, mis on tavaliselt riietega kaetud.

Väga harva võivad päikesest nahale tekkida ka kublad nn. nõgeslööbe reaktsioon. Nahaarsti sõnul võib allergia teke intensiivse päikesekiirguse puhul aega võtta poolest tunnist kuni poole päevani.

Tihti tekitavad päikese UVA-kiired nahareaktsioone koostoimes mõne muu faktoriga: näiteks kui kasutatakse antibiootikume, suu kaudu manustatavaid antibeebipille, mõnd kõrgvererõhu- või südamerohtu.

Sama oht esineb pealemääritavate kosmeetikumide ja parfüümide puhul, kusjuures allergia võib siis välja lüüa alles mitu päeva hiljem.

Allergiline reaktsioon võib tekkida ka päikesekiirguse, higi ja mõne rõivamaterjali koosmõjul. Allergeenina võivad toimida näiteks vahendid, millega on rõivast on pestud/puhastatud.

Tasub meeles pidada, et inimene, kel on allergia millegi vastu välja löönud, võib muutuda üleüldiselt tundlikumaks. Päikeseallergia suve jooksul tavaliselt järk-järgult taandub.

Kuidas vältida päikeseallergiat?

  • Võta pikesevanne mõõdukalt, eriti lõunatundide ajal.
  • Päikese käes kanna alati riideid ja laia äärega kübarat või nokkmütsi. Suve täiel rinnal niimoodi küll nautida ei saa, kuid ägeda allergia puhul on see paratamatu.
  • Päikesekaitsekreemi UV-filter peaks olema vähemalt 15. Ei jää keha päevitumata ka kõrgema faktoriga kaitsekreemi kasutades – see toimub lihtsalt aeglasemalt ja nahka šokeerimata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles