Patsiendilt eemaldati maailma suurim neerukivi

PM Tervis
Copy
Maailma suurim neerukivi eemaldati Sri Lankan patsiendilt.
Maailma suurim neerukivi eemaldati Sri Lankan patsiendilt. Foto: SRI LANKAN ARMY / AFP

Sri Lankal patsiendilt eemaldati maailma suurim neerukivi – see on umbes greibisuurune, sama pikk kui banaan ja sama raske kui neli hamstrit.

13,372 sentimeetri pikkune ja 801 grammi kaaluv neerukivi purustas kaks maailmarekordit, kui Sri Lanka arstid selle 1. juunil eemaldasid, edastab CNN World

Varasemad rekordid pärinesid Guinnessi rekordite raamatu järgi 2004. aastal Indiast, kui opereeriti 13 sentimeetri pikkune neerukivi ja 2008. aastal Pakistanist, kui eemaldati 620 grammi kaaluv kivi.

Guinnessi rekordite väljaanne kinnitas, et mõlemad rekordid on nüüd purustatud. 

Neerukivid koosnevad tahketest tükkidest, mis geneetiliste ja keskkonnategurite mõjul kristalliseeruvad neerudes, kusejuhas või põies. Need on suhteliselt levinud, mõjutades mingil eluperioodil umbes 10 protsenti inimestest ja mõned uuringud näitavad, et need võivad muutuda veelgi tavalisemaks.

Enamikku tüüpe saab ennetada, säilitades hüdratsiooni ja vähendades naatriumi tarbimist. Mayo kliiniku andmetel võib 2–3 liitri vee joomine päevas aidata eemaldada väikesed kivid – läbimõõduga alla 3 millimeetri –, loputades kuseteede süsteemi. Üle 3-millimeetrise läbimõõduga kivid vajavad sageli ulatuslikumat ravi, näiteks operatsiooni nende eemaldamiseks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles