Diabeediriski võib vähendada üllatav muutus toitumises

PM Tervis
Copy
Toitumisega on võimalik diabeeti ennetada.
Toitumisega on võimalik diabeeti ennetada. Foto: Shutterstock

Ajapiiranguga söömine võib vähendada II tüüpi diabeedi tekkimise tõenäosust, leiti Georgia ülikooli teadurite ülevaates. Kõnealune lühipaast, mil ollakse söömata 12-14 tundi, sageli üleöö, tähendab vähem söögikordi päevas ja hilisõhtustest suupistetest loobumist, vahendab Medical Xpress.

Pärast avaldatud eelretsenseeritud uuringute põhjalikku ülevaadet leidsid teadlased seose söögikordade arvu ja rasvumise ning II tüüpi diabeedi vahel.

«Mida on meile juba aastakümneid õpetatud, on see, et peaksime sööma kolm korda päevas ja vahepeal näksima,» ütles Krzysztof Czaja, Georgia ülikooli veterinaarmeditsiini kolledži biomeditsiiniteaduste dotsent. «Kahjuks näib see olevat üks rasvumise põhjusi.»

Kolme toidukorra ja vahepalade söömise tava takistab insuliinitaseme langust päeva jooksul ning ameeriklaste keskmiselt tarbitavate kalorite ja suhkrute tõttu võib see keha insuliiniretseptoreid üle koormata. See põhjustab insuliiniresistentsust ja sageli II tüüpi diabeeti.

«Sellepärast on keharasva nii raske kaotada,» ütles Czaja. «Me ei anna oma kehale võimalust seda kasutada. Kui sööte päevas vähem, saab neid rasvaladestusi kasutada energiaallikana, mitte suhkruna, mida me pidevalt tarbime.»

Teadlased leidsid, et ajaliselt piiratud söömine võimaldab kehal lõõgastuda ning alandada insuliini ja glükoosi taset, mis omakorda võib parandada aju tervist ja veresuhkru kontrolli, mis aitab hoiduda insuliiniresistentsusest. Samuti võib see vähendada kalorite tarbimist umbes 550 kalori võrra päevas ilma nende lugemisega kaasneva stressita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles