Söö nagu olümpiavõitja: armastatud sportlased jagavad oma lemmikretsepte

PM Tervis
Copy
Gerd Kanter
Gerd Kanter Foto: Erakogu

Olümpiasangarid Gerd Kanter ja Kelly Sildaru ning mitmed teised sporditähed jagavad oma lemmikretsepte ja juhiseid, mille abil kodus serveerida üks mõnusalt lihtne, toitev ja tervislik kolmekäiguline õhtusöök.

Eesti suurim koolitoitlustaja Daily kogus projekti «Tähed taldrikus» raames kokku armastatud sportlaste lemmikretseptid ja lisas need koolisööklate lõunamenüüsse. Sporditähtede lemmiktoite sai proovida viimase kahe kuu vältel kõigis Daily koolisööklates üle Eesti ja nüüd on võimalus oma lemmikuid kõigil ka kodus ise järgi teha.

Lihtsa ja tervisliku kolmekäigulise õhtusöögi alustuseks sobib olümpiasportlase Kelly Sildaru kõrvitsapüreesupp. Selle valmistamiseks on vaja 350g kõrvitsat, 1 porgandit, 1 kartulit, 2 sibulat, 0,5l köögiviljapuljongit, 50g vahukoort, õli ning maitsestamiseks pipart, soola, jahvatatud ingverit ja karrit.

  • Suviselt hõrgu püreesupi valmistamiseks tükelda köögiviljad ning kuumuta poti põhjas porgand, sibul ja õli.
  • Lisa poti põhja keev vesi koos kõrvitsa ja kartulitega ning keeda köögiviljad pehmeks.
  • Kui köögiviljad on piisavalt pehmed, püreesta köögiviljasegu, maitsesta, lisa koor ning lase kogu supp veel korraks keema.

Sildaru sõnul ta ise toitumisele liialt tähelepanu ei pööra, kuid sellegipoolest üritab toituda võimalikult mitmekülgselt, et organism saaks kõik vajaliku kätte. «Üldiselt söön kõike, mida hing ihaldab ja enamasti kätt millelegi ette ei pane. Kuna tihti on mu päevad päris kiired ja tegusad, siis ei ole õhtul enam palju aega ning ka energiat, et midagi keerulist valmistada, seega leiab minu söögilaualt reeglina kiiremad ja lihtsamini valmistatavad söögid, mis on samas ka väga kodused ja maitsvad!» lisas ta.

Jätkates lihtsate ja maitsvate roogadega, on peale suppi paslik jätkata vähe rammusama ja toekama pearoaga – maailmameister Gerd Kanteri hakklihakastme tegemine on jõukohane ka pere kõige väiksematele.

Hakklihakastme valmistamiseks on vaja 800 g seguhakkliha (50:50 siga ja veis), 1 sibulat, praadimiseks võid, 400 ml vahukoort, maitsestamiseks soola ja pipart ning soovi korral garneeringuks värsket hakitud rohelist sibulat. Kõrvale soovitab Kanter kodust kartulipüreed, mille valmistamiseks on vaja 1kg kartuleid, 2dl sooja piima, 50g taluvõid ja maitsestamiseks soola.

  • Hakklihakastme jaoks kuumuta pannil või, lisa hakitud sibul ja hakkliha.
  • Maitsesta soola ja pipraga. Kui liha on küps, lisa vahukoor ja hauta paar minutit.
  • Kartulipüree jaoks koori ja tükelda kartulid ning keeda need pehmeks.
  • Tambi kartulid katki ja lisa vähehaaval soe piim.
  • Klopi puder lusikaga kohevaks ning maitsesta soola ja pipraga.

Kolmekäiguline menüü on sobilik lõpetada mõne kergema magustoiduga. Noor toidublogija ja retseptiraamatu autor Johandra-Lisett Iljušin jagab oma lemmikmagustoidu – mango-chia pudingu retsepti, mida on imelihtne teha ja mis osutus kooliõpilaste seas ülimalt populaarseks.

Vaja läheb 7 spl chia seemneid, 400 g kreeka jogurtit ja pakk naturaalset mangopüreed. Magustoidu valmistamiseks sega koostisosad kausis kokku, pane segu eraldi kaussidesse ning lase sellel mõned tunnid külmkapis seista – ongi lihtne ja tervislik magustoit valmis.

Iljušinit, kelle jaoks on tervislik toitumine loomulik elustiili osa, inspireerivad nimelt veidi ebatervislikumad toidud, mille saab mõne lihtsa nipiga tervislikuks teha. «Nii nagu elus, on ka toitumisel tasakaal väga oluline. Hoian oma toidulauast 80% tervislikuna ja 20% mitte nii tervislikuna, mil luban ka väljas söömist ja muud head-paremat. Vähem-tervislikke retsepte meeldib mulle ka tervislikema koostisainetega ümber teha,» lisas ta.

Teine variant on suu magusaks teha kaerahelbe kohupiimamaiusega, mis on bikiinifitnessi sportlase Amani Kiivikas üks lemmikmagustoitudest.

Vaja läheb 680g kohupiima (5% rasvasisaldusega), 80g kaerahelbeid, kaneeli, 160g külmutatud võid, värskeid marju (vaarikad/mustikad), 4 keskmist banaani. Magutsamiseks 20g kookospalm suhkrut, kaunistamiseks kookoshelbeid.

  • Valmistamiseks rösti pannil kaerahelbed koos kaneeliga.
  • Purusta seejärel banaan kahvliga puruks ning sega kohupiima, kookospalm sukhru kaerahelveste ja marjadega.
  • Kaunistamiseks lisa peale marju ja kookoshelbeid.

Kiivikas jälgib võistlusvälisel hooajal samuti toitumisel 80/20 reeglit. «Minu jaoks on toit kehale kütus täisväärtuslikuks toimimiseks. Eelkõige jälgin ma oma toitude ja ka retseptide puhul seda, et kõik vajalikud toitained (süsivesikud, rasvad, valgud) oleksid toidus esindatud,» lisas ta.

Daily nime all tegutsev Baltic Restaurants Estonia AS on Eesti suurim koolitoitlustaja, kes pakub toitlustust 77 koolis ja 47 koolipuhvetis üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles