Need marjad alandavad vererõhku ja põletikku

PM Tervis
Copy
Marjad on tervisele kasulikud
Marjad on tervisele kasulikud Foto: Shutterstock

Hulk uuringuid on välja toonud mustikate kasulikke omadusi. Võrreldes puuviljadega, on mustikates kõrgem antioksüdantide ja teiste fütokemikaalide sisaldus, mis võivad alandada vererõhku, parandada mälu ja aidata tervemalt vananeda.

Ka varasemad uuringud on mustikaid tervisele tõeliselt väärtuslikeks pidanud. Leheküljel The Journals of Gerontology avaldati mustikatest viis uuringut, milles vaadati marja võimalikke mõjusid tervisele, sealhulgas põletikuvastaseid ja mälu parandavaid omadusi ning vanadusega kaasnevate haiguste ennetamist.

Ühe uuringu järgi võib iga päev tassitäie mustikate söömine vähendada süstoolset vererõhku ehk ülemist vererõhunäitajat. See näitab survet, mis kandub arteritele südamelihase kokkutõmmetel. Samuti leiti, et sama kogus mustikaid parandas veresoonte funktsioneerimist. Kasutegur omistati marjades sisalduvatele fütokemikaalidele antotsüaniidiele, mis annavad mustikatele nende sinise värvuse.

Lisaks leiti uuringutes seos mustikate söömise ja paranenud kognitiivse võimekuse ja mälu vahel. Uuring järeldas, et viinamarjas ja mustikas sisalduvad polüfenoolid parandavad muidu tervetel, kuid kehva mäluga eakatel episoodilist mälu. Teised uuringud väideti, et mustikate söömine võib vähendada põletikku ja ennetada haigusi, mis ilmnevad enamasti kõrgemas eas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles